Guvernul Orban a adoptat, marți, o nouă serie de măsuri în vederea combaterii coronavirusului și a implicațiilor acestuia în economie. Deputatul Cristinel Romanescu, președinte al PNL Buzău a detaliat pe pagina sa de Facebook cum vor fi cheltuiți 3,9 miliarde de lei din fonduri europene în perioada care urmează.

„Noile măsuri adoptate de guvernul Orban pentru combaterea coronavirusului:

  • În ședința de guvern de ieri, Guvernul Orban a alocat 3,9 miliarde de lei, din fonduri europene, pentru un pachet de măsuri destinat urgențelor din sănătate și asistență socială. Astfel:
  • 350 milioane euro merg către achizițiile din sănătate: unităţile sanitare şi autorităţile publice locale care achiziţionează echipamente medicale și echipamente de protecţie medicală, inclusiv spitale modulare şi containere de logistică medicală care sunt necesare în această perioadă.
  • Va fi acordat un stimulent de risc personalului medical și auxiliar, ambulanță, paramedici, implicat direct în tratarea bolnavilor infectaţi cu coronavirus. Este vorba despre un număr estimat de 75.000 de cadre medicale şi o valoare lunară a acestui stimulent de 2.500 lei (impozitat doar la nivelul impozitului pe venit, de 10%). Este un stimulent de risc discutat la nivelul Uniunii Europene, pe care şi alte ţări l-au propus, respectiv Bulgaria, Ungaria, Germania, Italia.
  • 30 de milioane de euro vor fi direcționați pentru finanțarea cheltuielilor cu aproximativ 1.000 de asistenţi sociali şi comunitari, care vor oferi servicii de sprijin și asistenţă la domiciliu persoanelor vârstnice, aproximativ 100.000 de persoane luate în calcul, care în această perioadă se află în autoizolare.
  • 300 milioane euro sunt direcționați către cheltuielile cu şomajul tehnic, fonduri disponibile la nivelul Programului Operaţional Capital Uman, care ulterior vor putea fi majorate.
  • Finanțarea a 170.000 de pachete cu produse de igienă corporală, distribuite celor care se află în carantină, copiilor de la casele de copii şi persoanelor vârstnice care se află în căminele de bătrâni.
  • Alte fonduri din pachetul aprobat merg către proiecte de reinserție profesională a românilor rămași fără un loc de muncă, inclusiv a românilor întorși din diaspora și relansarea de business-uri naționale.
  • Tot ieri au fost stabilite și normele metodologice de aplicare a programului IMM Invest. Guvernul a majorat plafonul de garantare a creditelor pentru IMM prin intermediul Fondului de garantare cu 5 miliarde de lei, iar acesta poate ajunge la 15 miliarde.
  • Astfel, guvernul garantează credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda pentru ambele produse este subvenționată integral, iar comisionul de administrare este zero. Garanția funcționează pentru 90% din credite în cazul creditelor până într-un milion de lei și de 80% pentru creditele de peste un milion. Guvernul a decis ca durata finanțărilor să fie de 10 ani pentru investiții și de 6 ani pentru capitalul de lucru. Efectul de multiplicare în economie al acestor măsuri este estimat la aproximativ 70 de miliarde de lei.
  • Ieri au intrat în vigoare normele pentru Ordonanța care amână ratele românilor și ale companiilor cu până la 9 luni. Persoanele fizice și cele juridice care vor să beneficieze de această amânare au la dispoziție 45 de zile pentru a face această cerere. Cei care au restanțe, 1-2 rate, pot plăti aceste restanțe și apoi să facă cerere să li se amâne ratele. Cei care nu se vor descurca cu amânarea ratelor vor avea la dispoziție începând de azi un portal unde ne pot scrie și o persoană le va răspunde. Solicităm băncilor să trateze cu celeritate aceste cereri.

Pachetul Orban este cel mai consistent pachet de măsuri economice de sprijin în vigoare dintre toate statele europene, multe alte state fiind încă la faza de intenții anunțate public fără o decizie clară de implementare.
Nu ne oprim aici. Urmează Pachetul Orban II de măsuri active pentru repornirea activităților economice după încetarea stării de urgență pe care îl pregătim în aceste zile prin noi consultări cu mediul de afaceri si partenerii sociali”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.