UPDATE: Pirotehniștii de la ISU Buzău au găsit la marginea unei păduri un întrg arsenal de muniție neexplodată
O echipă de pirotehniști de la Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Neron Lupaşcu” al judeţului Buzău s-a deplasat în zona unde tânărul a găsit proiectilele – marginea pădurii Voetin – judeţul Vrancea, pentru cercetarea terenului şi depistarea altor muniţii rămase neexplodate. În urma operațiunilor de cercetare a zonei, angajații ISU au mai descoperit alte 8 proiectile neexplodate dintre care șapte proiectile de artilerie calibrul 20 mm și un proiectil de calibru 75 mm. Muniția neexplodată va fi ridicată de rsponsabilii ISU pentru a fi asanată.
Inconștiența unui tânăr de 23 de ani din Oreavu era să-l coste viața pe el dar și pe familia sa. În urmă cu ceva vreme, individul a găsit în pădurea Voietin 6 proiectile vechi, numai bune, a gândit el, de a le vinde la fier vechi pentru a face rost de bani.
Tânărul a cărat bombele până în gospodăria tatălui său, unde le-a depozitat într-o magazie, până avea să le vândă unei firme de recuperare a fierului vechi. Din fericire, tatăl tânărului a înţeles pericolul la care se expuneau şi a apelat numărul de urgenţă 112, solicitând sprijinul specialiștilor din cadrul ISU Buzău.
”Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Neron Lupaşcu” al judeţului Buzău a fost solicitată să intervină în această dimineaţă, în localitatea Oreavu, comuna Valea Râmnicului, judeţul Buzău pentru a ridica, transporta şi depozita în condiţii de siguranţă, în vederea distrugerii, şase elemente de muniţie neexplodată: un proiectil de artilerie calibru 122 mm, in proiectil calibru 100 mm, un proiectil calibru 75 mm, un proiectil calibru 50 mm și două proiectile calibru 45 mm”, se arată într-un comunicat remis miercuri de reprezentanții ISU Buzău.
Aceiași specialiști atrag atenția că în ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii.
Neutralizarea şi distrugerea munițiilor vechi se execută numai de către specialiştii pirotehnicieni, care au pregătirea şi dotarea necesară pentru această misiune extrem de periculoasă.
Persoanele care găsesc elemente de muniţie neexplodate au obligaţia de a apela numărul unic 112, pentru a anunţa evenimentul. Efectuarea acestui anunţ nu implică cu nimic cetăţeanul, însă neinformarea autorităţilor se sancţionează potrivit legislaţiei în vigoare.
De asemenea, este necesar să respecte următoarele recomandări:
• nu le atingeţi, nu le loviţi sau mişcaţi din locul în care au fost descoperite;
• nu le introduceţi în foc;
• nu încercaţi să demontaţi focoasele sau alte elemente componente;
• nu ridicaţi, nu transportaţi şi nu introduceţi muniţiile în încăperi, locuinţe sau grămezi de fier vechi;
• nu demontaţi şi nu predaţi la operatori economici specializaţi muniţii neexplodate în scopul valorificării ca deşeuri metalice;
• nu folosiţi muniţiile pentru improvizarea diferitelor unelte sau ca ornamente;
• în zona în care se presupune că ar exista muniţie neexplodată, nu permiteţi accesul, nu faceţi focul şi nu executaţi lucrări de îmbunătăţiri, săpat;
• nu lăsaţi copiii să se joace cu aceste elemente de muniţie.