usturoi
Seceta din ultima vreme pune în pericol majoritatea culturilor agricultorilor buzoieni. Așa se întâmplă și la Valea Râmnicului unde fermierii și-au pus mari speranțe în culturile de usturoi tradițional și care acum se văd puși în situația de a declara culturile calamitate. Primarul comunei Valea Râmnicului, Marian Galbenu, spune că a primit numeroase solicitări de la cultivatorii de usturoi pentru că leguma a ajuns la maturitate fără a fi dezvoltată suficient.
„Aveau speranțe mari pentru că aici sunt fermieri cu câte zeci de hectare de usturoi și ceapă dar producția este foarte mica și trebuie declarată cultură calamitată. Păcat că din cauza secetei s-a întâmplat asta. Am preluat solicitările de despăgubire, le-am trimis la Direcția Agricolă, ei au venit au inspectat culturile și acum așteptăm o decizie de la Prefectură și de la Ministerul Agriculturii”, a declarant Marian Galbenu, primarul comunei Valea Râmnicului.
Calamitarea culturilor de usturoi în comunele cu tradiție din Buzău, Valea Râmnicului și Râmnicelu va avea efecte și asupra consumatorilor care se vor vedea nevoiți să scoată din buzunare mai mulți bani pentru a avea pe masa leguma a cărei acțiune este atât de benefică pentru sănătate. La producător prețul unui kilogram de usturoi a ajuns să coste 10 lei iar în piețe nu poate fi cumpărat mai jos de 13 lei în timp ce în urmă cu un an kilogramul de usturoi de Râmnicelu se vindea la capăt de tarla cu doar 5-6 lei kilogramul.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.