IPS Ciprian
Comunitatea Ortodoxă din Italia critică în termeni duri decizia Arhiepiscopului Buzăului și Vrancei de excomunicare a trei persoane din Focșani.
Într-o scrisoare deschisă, semnată de Arhimandritul Ștefan Popa, sunt aduse mai multe argumente împotriva acestei decizii care nu este recunoscută de întreaga comunitate din Italia.
”Fata de regretabila decizie a Arhiepiscopului Buzăului de a exclude (excomunica) din Biserică trei credincioși laici, Comunitatea Ortodoxă Română din Roma și din toata Italia face cunoscut faptul că NU RECUNOAȘTE decizia respectivă și acordă celor trei credincioși deplina comuniune și calitatea de membru al comunității noastre”, se arată în scrisoarea deschisă publicată pe www.emigrantul.it.
Comunitatea Ortodoxa din Roma și din toata Italia consideră decizia excomunicării celor trei focșăneni ”neinspirată din punct de vedere pastoral, abuzivă și emanată de o mentalitate arogantă și medievală a Arhiepiscopului Ciprian al Buzăului”, precizând în aceeași scrisoare deschisă că respectivii credincioși nu sunt nicidecum o amenințare la unitatea Bisericii Ortodoxe in condițiile în care ei au contestat ”doar un act administrativ abuziv al episcopului Buzăului. Nu învățătura Ortodoxiei, nici Unitatea și nici Integritatea canoanelor ei sunt afectate ci mai degrabă ORGOLIUL luciferic si arghirofilia unei persoane care din nefericire ocupa vremelnic și cu nevrednicie tronul Arhiepiscopiei Buzaului”.
În aceeași scrisoare deschisă Arhimandritul Ștefan Popa critică faptul că cei trei enoriași au fost judecați fără a li se fi dat dreptul de a se apăra, fără a fi fost citați să li se aducă la cunoștință acuzațiile, fiind precizat faptul că cei trei pot ataca această hotărâre la Sfântul Sinod.
”Credincioșii nu au cunoscut și nici nu au avut de unde sa cunoască conținutul legii în baza căreia au fost excomunicați ceea ce de la sine atrage nulitatea acestei hotărâri. Încă din anii 1883-1885 Sinodul BOR, a luat în discuție problema anatemei și a promulgat un Regulament pentru aplicarea excomunicărilor și Anatemelor, prin care au limitat dreptul episcopilor eparhiali în aplicarea acestor sancțiuni, supunându-le oricum analizei plenului Sfântului Sinod. Așadar excomunicarea majora este rezervata prin regulamentul menționat Sfântului Sinod al BOR iar Arhiepiscopul Buzăului trebuia să aibă aprobarea prealabila a Sfântului Sinod pentru aplicarea acestor pedepse. Chiar Regulamentul Anatemelor sfătuiește pe episcopi să se abțină de la astfel de acțiuni fără consultarea și aprobarea prealabilă a Sfântului Sinod. Pe atunci însă, Biserica Ortodoxă Română era condusă de mari ierarhi ca Melchisedec Ștefănescu care a și promovat această atitudine nouă, opusă mentalităților și abuzurilor feudale”, se arată în scrisoarea deschisă.
Autorul scrisorii îi sfătuiește pe credincioșii în cauză să aibă ”o poziție demnă și responsabilă de adevărați creștini care exclude temenelile și slugărnicia condiționată dictate de o persoană de la Buzău care vrea acum acte de penitență publică mai ceva ca cele de la Canossa, din anul 1077”.
” Chestiunea are si un aspect penal întrucât limitarea libertății de expresie, de gândire si de opinie contravine Constituției României; oricine împiedică libertatea de gândire, de opinie și a presei sub AMENINȚAREA SAU APLICAREA PEDEPSEI SPIRITUALE comite un delict penal. Acest act este un abuz administrativ împotriva căruia credincioșii vizați pot face recurs la Patriarh și la Sfântul Sinod.
Totodată, comunitatea ortodoxă din Italia cere Sinodului BOR sa ancheteze situația
”Întrucât e vorba de o decizie locală, contrarie legilor BOR, neanalizată și non validată de Sfântul Sinod al BOR, în consecință non-obligatorie pentru Biserica Ortodoxă Ecumenică, Comunitatea Ortodoxă Română din Roma și din toata Italia NU RECUNOAȘTE și acordă celor trei credincioși deplina comuniune si calitatea de membru al Comunității noastre. Propaganda BOR când nu are argumente atacă și defăimează persoanele care au o opinie diversă de cea impusă de ei. Conducerea acestei Comunități nu se teme de practica atacului josnic la persoană specifică organelor de propagandă și agențiilor de presă ale BOR si e pregătită pentru a da răspunsul legal necesar față de oricare acțiune defăimătoare”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de Arhimandrit Ștefan Popa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.