După ce și în acest an rezultatele la bacalaureat au fost destul de slabe, șefii învățământului buzoian anunță analize ample care să identifice soluții menite a preveni alte dezastre.
„Prima etapa a bacalaureatului s-a încheiat iar Buzăul a obținut un procent care ne situează în primele 10 județe. Procentul este mai mic decât cel de anul trecut dar și pe țară s-a înregistrat o scadere a procentajului. Nu putem spune că suntem mulțumiți dar vom face o analiză și pe disipline și pe profil de învățământ”, a declarat inspectorul general adjunct al IŞJ Buzău, Geta Burducea.
Ca și anul trecut liceele care au ridicat rata promovabilității la Buzău au fost cele teoretice, asta în timp ce liceele cu profil tehnologic au avut o rată de promovare la bac destul de scăzută care cere evaluări şi măsuri rapide.
„Trebuie văzută care este cauza și care sunt măsurile ce le putem lua pentru a evita astel de eșecuri pe viitor. Cred că se impune un bacalaureat diferențiat pentru că liceele de pe filiera tehnologică sunt putin văduvite de formula după care se sustine acest examen. Ar trebui ca acești elevi, care pe parcursul anilor de liceu au peste 30% din curiculă ocupată de disciplinele de specialitate, să aibă ocazia să dea o probă la una din aceste discipline”, este de părere inspectorul general adjunct al ISJ Buzău, Geta Burducea.
În orice caz, o astfel de decizie va trebui luată la nivel central iar analize asupra situaţiei în care se află sistemul românesc de învăţământ a anunțat de curând și noul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu. Mai mult, șefa învățământului românesc a acreditat ideea desființării unor licee, în special acolo unde rata de promovare a fost extrem de scăzută în ultimii ani.
În ceea ce privește monitorizarea video a examenului de bacalaureat, mai marii învățământului buzoian spun că sistemul nu are nici o legătură cu notele mici obținute de elevi. De aceea, cel mai probabil, soluția supravegherii video a examenelor va fi menținută și pe viitor.
„Nu putem da vina pe camerele de luat vederi pentru rezultate. Eu am vazut că acestea nu i-au deranjat cu nimic pe elevi. Acest sistem este unul administrativ și nu are legătură cu rezultatele. Putem da vina pe sistem, pe familie și de ce nu, pe elev care nu prea mai învață în ultima perioadă, dar nu putem da vina pe camerele de luat vederi pentru ceea ce se întâmplă acum”, a concluzionat inspectorul general adjunct Geta Burducea.
La Buzău, 50, 79 la sută dintre absolvenţii de liceu care au intrat în bac au şi promovat examenul. Ieri, peste 1100 de contestaţii au fost depuse, în speranţa că ceva, ceva, se va schimba în bine.

C.D.

2 COMENTARII

 1. Eșecul școlar pus în evidență de rezultatul de la bac are o singură cauză fundamentală:organizarea defectuasă a sistemului de invaățământ preuniversitar! Aceasta a generat:
  -managemet instrucțional și administrativ defectuos
  -grave incoerențe în creșterea motivației învâțării
  -incredibile carențe în pregătirea absolvenților pentru educație permanentă
  -SUBFINANȚARE
  am evidențiat subfinanțarea deoarece sistemul de învățământ preuniversitar este căpușat de structuri incompetente, personaje care se bat de muscă, formatori atestați dar ineficienți…

 2. BUNA DIMINEATA!VA SCRIU IN ACEST SEGMENT DEOARECE NU AM GASIT UN ARTICOL LEGAT DE SELECTIA CORPULUI DE EXPERTI IN INVATAMANT(VIITORUL CORP DE SELECTIE AL DIRECTORILOR DE SCOLI)
  VA ADUC LA CUNOSTINTA UN LUCRU GRAV SI ANUME FAPTUL CA SELECTIA ACESTOR EXPERTI S-A FACUT IN URMA INTERVENTIILOR POLITICE ASTFEL AJUNGAND IN ACEST CORP OAMENI CARE NU INDEPLINEAU CONDITIILE NECESARE DAR CU DESTULA PUTERE POLITICA REUSIND SA ISI INDEPARTEZE CONTRACANDIDATII DIN SCOALA PARTICIPANTI DEASEMENEA LA ACEASTA SELECTIE! EXEMPLE SUNT DESTULE DAR CEL MAI GRAV ESTE CA ACESTI VIITORI DIRECTORI VOR CONDUCE UNITATI SCOLARE UNDE INVATA COPII CARE SE PREGATESC PENTRU EXAMENELE SCOLARE CARE DUPA CUM VEDEM ANUL ACESTA AU AVUT UN REZULTAT DEZASTRUOS!SELECTIA TREBUIA SA FIE PUBLICA CU PARTICIPAREA MAS MEDIEI DIN BUZAU SI NIVEL NATIONAL DACA SE DOREA!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.