Mult așteptata semnare a contractelor de finanțare între Primăria Buzău și Ministerul Dezvoltării Regionale si Turismului va aduce buzoienilor o serie de realizări care nu s-ar fi putut face nicicând din bani de la bugetul local. Din suma de aproape 16 milioane de euro, din care 9 milioane o reprezintă fondurile europene, aproximativ 6,5 milioane vor merge către reabilitarea Complexului Marghiloman. Banii vor fi folosiți pentru  reamenajarea parcului, reabilitarea Vilei Albatros dar și pentru realizarea unui sistem de iluminare pentru cele două obiective.

Lucrările de amenajare a parcului presupun restaurarea si retrasarea unor alei, refacerea unor peluze și amenajarea unor noi spații verzi precum și lucrări de refacere a iluminatul public. Suprafața pe care ar urma să se realizeze lucrările de reabilitare este de 10,46 hectare, fără a se lua în calcul luciul de apă. Ca și element de noutate, în apropierea Vilei Albatros vor fi amenajate doua bazine decorative, în zonă urmând să fie amenajate și 70 de locuri de parcare.

După restaurare, Vila Albatros va găzdui la etaj un spațiu destinat prezentării unor evenimente video, o sală de expoziții itinerante dar și o bibliotecă populară cu un loc de lectură. Cititorii vor avea inclusiv posibilitatea de a lua cărțile dorite de la bibliotecă pentru a le citi în natură, pe băncile parcului. Parterul vilei va găzdui o sală de audiții, un foaier, o sală de expoziții dar și o zonă de birouri pentru cei care vor administra complexul.

De jur imprejurul construcției va exista un trotuar din dale de piatră iar aleile în jurul vilei vor fi acoperite cu pietriș.

O altă parte destul de costisitoare a proiectului va fi iluminarea parcului dar și a Vilei Albatros. Astfel, pe aleile din parcul Marghiloman vor fi montați 160 de stâlpi de iluminat cu înălțimi de peste 5 metri pe care vor fi amplasate 170 de lămpi de iluminat. Pe spațiul verde din curtea vilei vor fi montați peste 50 de stâlpi luminoși de mici dimensiuni iar pentru iluminarea clădirii se vor folosi  250 de proiectoare cu leduri.

După primirea de la Ministerul Dezvoltării a contractelor de finanțare,  Primăria Buzău va organiza licitațiile pentru adjudecarea lucrărilor și abia după aceea, se va trece, efectiv, la treabă. Mai e cale lungă însă până atunci, pentru că organizarea licitațiilor este o chestiune de durată iar în momentul în care constructorii vor fi stabiliți, poate chiar în toamnă,  este posibil ca vremea să nu mai permită demararea lucrărilor.

 

Ciprian STERIAN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.