Brioşele merg "la fix" cu limba franceză!

Sfârşit de săptămână plin de evenimente francofone în Buzău. Pe 12 şi 13 noiembrie, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” s-a desfăşurat sesiunea de obţinere a Diplomei Europene de Limba Franceză (DELF), la care au participat 30 de elevi din trei judeţe – Buzău, Vrancea şi Brăila. Cu aceeaşi ocazie, Françoise Rousseau, directoare de cursuri în Institutul Francez din Bucureşti, a fost oaspetele evenimentului.

 

Maria Monalisa Pleşea, inspector de limbi romanice şi organizator DELF din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Buzău, ne-a relatat că elevii s-au arătat foarte emotionaţi, mai ales la proba orală, dar încrezători că vor reuşi să obţină diploma: „Din discuţiile cu participanţii, cu părinţii şi profesorii care i-au însoţit, am înţeles că toţi sunt motivaţi şi că vor să mai participe şi la alte sesiuni pentru a obţine niveluri superioare. Acesta este cel mai bun demers în ceea ce priveşte procesul învăţării unei limbi străine, care ar trebui să fie punctat, din când în când, cu momente când se realizează o evaluare obiectivă a competenţelor în limba respectivă”, a spus inspectoarea buzoiană.

 

Reprezentantul în sesiune al Institutului Francez a fost Sime Maturin, apreciat ca  profesionist în organizarea şi desfăşurarea examenelor DELF. Ieri, Françoise Rousseau, noua directoare de cursuri din Institutul Francez, a dorit să se convingă de succesul sesiunii DELF şi al altor activităţi francofone din Buzău. Totodată, ea s-a întâlnit cu elevii din Şcoala „P.H. Zangopol” Buzău, câştigătorii Premiului „Philippe Senghor” din acest an. Oaspetele a fost primit în atelierul de lectură şi interpretare de text în limba franceză, organizat de IŞJ şi Centrul Cultural Francofon Buzău, în parteneriat cu Librăria „Alexandria”.

 

Imagine din atelierul de lectură

Elevii francofoni de la Şcoala 11 şi Scoala „Nicolae Titulescu” au participat la atelierul de gastronomie franceză, organizat în parteneriat cu Carrefour Buzău şi Cofetăria Briana. „Doamna profesoară Elena Bobuleţ a coordonat o grupă care a realizat o salată de fructe, conform unei reţete franceze şi a ornat, cu ajutorul unui specialist de la cofetăria Briana, brioşe în ciocolată şi frişcă. O altă grupă, coordonată de profesoara Liliana Ivănel, a improvizat o scenă pentru a practica, în limba franceză, diverse jocuri pentru a afla cât mai multe denumiri şi activităţi pe care le pot desfăşura într-un magazin. Toţi elevii prezenţi la acest atelier sunt  implicaţi în proiectul de utilizare a Portofoliului European al Limbilor, Buzăul fiind singurul judeţ în care se experimentează acest proiect”, a explicat Maria Monalisa Pleşea. La rândul ei, Françoise Rousseau a remarcat marele câştig al elevilor prin faptul că participă cu entuziasm la ateliere.

"Diplomaţii" DELF, mândri de munca lor

 

S.D.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.