DSVSA și DSP Buzău au demarat anchete la școala din Zoița de unde miercuri au ajuns la spitalul din Râmnicu Sărat 18 copii cu dureri abdominale și mâncărimi, după ce, spun ei,  ar fi consumat iaurt și corn, în cadrul programului guvernamental ”Laptele și Cornul”.

Din primele informații furnizate de autorități, iaurtul pe care l-au consumat copiii ce apoi au acuzat stare de rău era în termen de valabilitate.

”(..) Până la momentul respectiv, condițiile găsite la școala din Zoița  sunt în regulă, iaurturile sunt în termen, le-am găsit depozitate într-un frigider. Aici sunt ceva probleme în sensul că frigiderul nu are un termometru, un grafic în care să se monitorizeze temperatura zilnic. Cornurile sunt depozitate în dulap. Am recoltat probe din iaurt, am găsit în frigider 32 de doze, am recoltat teste de sanitație din frigider, de pe mesele în care sunt depozitate cornurile plus de pe mâna celui care le distribuie, le vom duce în laborator, în decurs de 3 zile vom avea rezultatul”, a declarat, miercuri, directorul DSVSA Buzău, Marijan Milea.

Pe de altă parte, medicul Carmen Scântei de la DSP Buzău susține că vor fi trase concluzii doar în urma anchetei, însă în opinia sa simptomele pe care le prezintă copiii nu ar fi specifice unei toxiinfecții alimentare.

”Suntem în anchetă, s-au ridicat din produsele pe care unii le-au consumat la programul ”Laptele și cornul”. Iaurtul este în termen de valabilitate, simptomatologia este minoră, vom discuta și cu medicul infecționist care a luat în primire copiii, nu putem încă să avansăm un diagnostic în ideea unei toxiinfecțio. În funcție de ce se va  identifica în produs, de ce aspect clinic vor continua să prezinte copiii vom stabili un diagnostic final. Simptomele care mi au fost reclamate de instructorii din școală au fost dureri abdominale, discretă erupție tegumentară nespecifică, adică mâncărime, nimic care să poată fi legat foarte concret de consumul alimentului. Vom vedea despre ce putem discuta”, a declarat medicul epidemiolog Carmen Scântei de la DSP Buzău.

18 copii de la școala din Zoița,  comuna Ziduri, au ajuns miercuri cu ambulanțele la Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat. Ei ar fi început să acuze dureri de burtă după ce ar fi mâncat la școală iaurt și corn, distribuite în cadrul programului guvernamental Laptele și Cornul. 13 copii au fost internați, restul de 5 fiind lăsați să plece acasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.