legat 5

Scandalul iscat de prezentarea în mass media a unor imagini cu copii legați de paturi în Secția de Pediatrie a Spitalului Județean Buzău poate lua o cu totul altă întorsătură după ce Colegiul Medicilor din România a venit, la câteva zile da la izbucnirea scandalului, cu noi precizări în ceea ce privește practica contenționării pacienților pe paturile de spital.
Printr-un comunicat de presă,profesorul doctor Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România aduce la cunoștința opiniei publice după patru zile de dezbateri intense că „În toată Uniunea Europeană și, implicit, în România, pentru tulburări psihice ce pun în pericol integritatea fizică sau viața unui pacient prin autoagresiune sau accidente este acceptată cu respectarea unei anumite proceduri. Această contenție poate fi fizică sau chimică. Legea 487 din 11 iulie 2002 republicată, permite contenția pacienților, inclusiv minori, în anumite condiții”.
Mai mult, președintele Colegiului Medicilor din România atrage atenția că spitalele aveau termen de mai bine de 10 ani ca să își instruiască medicii cu privire la procedurile legale de contenție dar că acest lucru, cel puțin la Buzău, nu s-a întâmplat iar acesta ar fi fost un atribut exclusiv al conducerii unității spitalicești.
„Conducerea spitalelor avea obligația de a institui o procedură care trebuie comunicată întregului personal. Din datele de până în prezent nu există nici un element din care să rezulte faptul că o asemenea procedură a fost redactată și comunicată personalului Spitalului Județean Buzău”, se menționează în comunicatul Colegiului Medicilor.
Totodată, Colegiul Medicilor din România apreciază că încadrarea cu personal nu permitea în mod obiectiv supravegherea continuă a acelor copii ce prezentau agitație psihomotorie.
”Ordinul ministrului Sănătății 1224/2010 specifică faptul că un medic pediatru trebuie să aibă în îngrijire un număr de 5-15 pacienți (normativ pe pat). În anul 2012, în Secția de Pediatrie a Spitalului Județean Buzău, care are 70 de paturi din care 15 de terapie intensivă, au funcționat 6 medici, care au a acordat asistență la 2677 de copii, din care 1619 au avut nevoie de îngrijire în Compartimentul Terapie Intensivă. In Secțiile de Pediatrie se internează frecvent copii care au și afecțiuni psihice sau au manifestări psihice în cadrul afecțiunii de bază. O analiza rațională arata că, în aceste condiții este imposibil să se asigure o supraveghere continuă din partea personalului medical”, se precizează în același comunicat.
În aceste condiții nu este exclus ca o bună parte din vină să se îndrepte implicit spre conducerea celei mai mari unități sanitare din județ
Pe de altă parte, Colegiul Medicilor din România trage un semnal de alarmă și în ceea ce privește primele concluzii ale anchetei demarate la Spitalul Județean din Buzău explicând că o eventuală desfacere a contractului de muncă al șefei Secției de Pediatrie este ilegală dat fiind că singura instituție abilitată de lege să judece calitatea actului medical nu și-a formulat o părere.
„În ceea ce privește sancțiunea cu desfacerea contractului de muncă a medicului pediatru, apreciem aceasta măsură ca fiind, evident, nelegală, atâta vreme cât potrivit Legii, singura instituție abilitată să aprecieze o atitudine medicală eronată este Colegiul Medicilor. Pentru acest motiv, solicităm revenirea de urgență asupra deciziei de desfacere a contractului de muncă și comunicarea către Colegiul Medicilor Buzău a întregii documentații necesare analizării cazului”, se precizează în finalul comunicatului Colegiului Medicilor din România.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.