După aproape 4 ani de zile de la izbucnirea conflictului dintre municipalitate și cei doi afaceriști buzoieni care au reușit, în justiție, să pună mâna pe o bucată de șosea ce asigură accesul în interiorul fabricii de bere Ursus din cartierul Simileasca, problema este aproape de a fi rezolvată în favoarea „băieților deștepți”. Primăria a negociat iar consilierii locali municipali au aprobat în prima ședință de Consiliu Local a lui 2013 ca cei doi afaceriști buzoieni să primească o suprafață de teren de „doar” 10,7 ori mai mare decât cea câștigată în instanță.
În primăvara anului 2009, afaceriștii Ion Leu și Toni Bocioacă au obținut de la Înalta Curte de Casație și Justiție o hotărâre definitivă și irevocabilă prin care le era recunoscut dreptul de proprietate asupra a aproape 10 mii de metri pătrați de teren, suprafață situată in apropierea fabricii de bere pe locul unde se afla parcarea fabricii dar și breteaua ce face legătura între șoseaua de centură a municipiului Buzău și drumul național 10 Buzău-Brașov. După ce au încercat să negocieze cu Primăria o soluție prin care să obțină ceva avantaje financiare și nu au fost luați în seamă, cei doi afaceriști au blocat accesul către șoseaua de centură dar și intrarea în fabrica de bere. După negocieri repetate, cei doi au acceptat să permită din nou circulația pe drumul aflat în proprietate, urmând ca municipalitatea să le ofere teren în altă parte. Acum a venit ziua scadenței si cei doi vor obține de la Primărie peste 100 de mii de metri pătrați de teren, chiar la ieșirea din Buzău către Vernești pe locul unde se preconizează amplasarea unui cartier de locuințe. Pentru această suprafață de teren, Ion Leu și Toni Bocioacă vor trebui să plătească 3.948 de euro reprezentând diferența de valoare dintre cele două terenuri calculată în favoarea municipalității.
Astfel, conform datelor din proiectul de hotărâre, afaceriștii Ion Leu și Toni Bocioacă vor oferi municipalității un teren de 9.816,47 metri pătrați în valoare de 1.893.900 euro și vor primi la schimb 105.436 metri pătrați evaluați la 1.897.848, urmând ca diferența de valoare să fie restituită municipalității de cei doi.
Rămâne de văzut dacă în aceste condiții se va mai putea construi în zonă cartierul de locuințe promis și dacă nu cumva municipalitatea va fi nevoită, în câțiva ani, să cumpere cu bani grei de la cei doi oameni de afaceri o parte din terenul oferit acum la schimb.
Ciprian STERIAN