O eclipsă totală de Lună va avea loc pe 10 decembrie şi va fi vizibilă în totalitate în Asia şi Australia, din România putând fi observată cea de-a doua jumătate, începând cu ora 16.30, cu condiţia ca orizontul estic să fie liber deoarece Luna va fi acoperită de umbra Terrei chiar în timp ce răsare.
Eclipsa se va produce între orele 13.33 şi 19.30, când Luna va intra în penumbra, umbra şi apoi din nou în penumbra Pământului. Însă eclipsa se va vedea în totalitate doar în Asia şi Australia. Din America de Nord, Europa şi Africa se va vedea pe jumătate – americanii vor vedea prima jumătate, în timp ce din România se va vedea cea de-a doua jumătate, potrivit Observatorului Astronomic din Capitală.
Astfel, pentru România, Luna va răsări sâmbătă de la ora 16.30, când va fi acoperită de umbra Terrei, până la 16.56. Apoi se va putea vedea cum Luna iese din umbră, începând cu ora 16.57, până la 18.18, când va intra în penumbră. Întrucât penumbra este transparentă, se poate considera, din punct de vedere vizual, că eclipsa a luat sfârşit. Din punct de vedere geometric însă, eclipsa se va termina la ora 19.30, când Luna va ieşi complet şi din penumbră.
Pentru a observa eclipsa nu este necesar un instrument astronomic, fenomenul fiind vizibil cu ochiul liber, însă, cum Luna abia îşi începe ascensiunea la ora 16.30, este nevoie ca orizontul estic să fie liber pentru a putea fi observată. Totodată, eclipsa se poate vedea numai dacă este senin, nefiind vizibilă în condiţii de nori, ploaie sau ninsoare.
Observatorul Astronomic din Capitală va fi deschis sâmbătă începând cu ora 16.30. Chiar dacă va fi senin, din cauza orizontului blocat de clădirile din oraş, Luna nu va putea fi văzută până la ora 17.30.
Următoarea eclipsă totală de Lună ce va fi vizibilă din România se va produce pe 28 septembrie 2015, putând fi observată de la ora 5.46.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.