Aproximativ 30 de filiale ale PNL au fost somate, în şedinţa Biroului Politic al PNL de miercuri, să îşi plătească cotizaţiile la zi, copreşedintele PNL Vasile Blaga amenințând liderii de organizaţii că nu se vor regăsi pe liste la alegerile parlamentare din toamnă dacă nu vor reveni la sentimente mai bune față de Centru și nu se vor achita de obligațiile financiare pe care le au.
Deși filialele cu datorii nu au fost făcute publice, noi am aflat că printre organizațiile cu restanțe se află și cea de la Buzău. Noul lider al PNL, Ovidiu Anghel, abia numit la conducerea filialei, nu avea cunoștință, miercuri, de cuantumul datoriilor pe care PNL Buzău le are către organizația centrală.
Cel care ar fi trebuit să cunoască situația, fostul copreședinte Dorin Bădulescu, a evitat să dea un răspuns tranșant în ceea ce privește restanțele pe care organizația pe care a condus-o le are către Centru. Bădulescu s-a mulțumit să spună că nu mai este președinte al filialei și, ca urmare, nu poate să ofere detalii despre situația financiară.
În realitate, problemele cu banii în filiala buzoiană sunt vechi și cunoscute de toată lumea.  Surse din PNL Buzău au declarat, sub protecția anonimatului, că restanțele organizației județene către Centru sunt vechi de aproape un an, dar întârzieri se înregistrează și la plata chiriilor, a personalului auxiliar sau a utilităților.

Ce înseamnă de fapt datoriile organizației județene către Centru?

Până în luna ianuarie a acestui an fiecare „parte” a liberalilor, fie PNL tradițional, fie PDL, trebuia să achite către Centru 4.500 de lei lunar. De la 1 ianuarie, sumele s-au schimbat în funcție de performanțele organizației, existând plafoane de 7.000, 8.000 și 9.000 de lei lunar. Cum la Buzău este o organizație aflată aproape de coada clasamentului în ceea ce privește performanțele, suma stabilită pentru a fi cotizată la București a fost recalculată la 7.000 de lei.
Până la finele anului 2015 datoriile PNL tradițional erau de 5 luni, respectiv 22.500 lei, fostul președinte al liberalilor, Cristinel Romanescu plătind până în luna iunie, la zi, iar urmașul său, Dorin Bădulescu, numit copreședinte al PNL la jumătatea lunii iulie, achitând doar luna în curs. În același timp, fostul PDL avea, la sfârșitul anului, restanțe care datau de 9 luni, adică 40.500. De la începutul anului, cuantumul datoriei s-a modificat și a devenit 7.000 de lei pentru întregul PNL, însă chiar dacă suma a scăzut, banii nu au fost strânși.
Un calcul simplu arată, așadar, că datoriile întregului PNL către București se ridică la peste 56.000 de lei.
De altfel, după cum susțin sursele centrale, de la începutul anului, PNL Buzău nu are drept de vot în cadrul Biroului Politic Național, sancțiune primită tocmai din cauza restantelor mari pe care le înregistrează filiala buzoiană.
Surse liberale au precizat pentru News.ro că în şedinţa Biroului Politic al PNL de miercuri aproximativ 30 de filiale din ţară au fost somate să îşi achite cotizaţiile la partid, la zi, o primă sancţiune fiind deja aplicată, şi anume faptul că aceste organizaţii nu au avut drept de vot la şedinţa conducerii.
Copreşedintele PNL Vasile Blaga le-a transmis colegilor din teritoriu că, dacă nu respectă decizia partidului şi nu asigură cotizaţiile la zi, atunci organizaţiile restante nu se vor regăsi pe listele electorale, în toamnă, la alegerile parlamentare.
Potrivit surselor citate, 11 filiale PNL au în mod constant probleme cu plata cotizaţiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.