Unirea Principatelor Române la jumătatea secolului al XIX-lea realizată prin unirea Moldovei cu Țara Românească prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1959 în Moldova și  la 24 ianuarie 1959 în Țara Românească este sărbătorită an de an la 24 printr-o serie de manifestări care au fost organizate în ultimii ani de Consiliul județean Buzău cu sprijinul instituțiilor de cultură din subordine.

Și în urmă cu 100 de ani, la 61 de ani de la Unirea Principatelor Române, ziua de 24 ianuarie era un prilej de sărbătoare. Atunci, buzoienii sărbătoreau la vechea episcopie și în centrul orașului Buzău alături de muzica regimentului după cum am putut afla dintr-o compunere a unui elev de clasa a IV-a de la Liceul B. P. Hasdeu.

„Scumpul meu prieten,

Îmi aduc aminte cum în ziua de 24 Ianuarie, toți elevii acestui liceu ne-am adunat în curtea liceului de unde am plecat la episcopia acestui oraș

Serbarea a fost frumoasă. Colonelul regimentului a ținut un frumos discurs, când toți am strigat: Ura! Apoi muzica a început să cânte mai multe cântece patriotice. După aceasta ne-am dus în fața palatului administrativ unde apoi mai mulți orășeni, printre care și mai mulți elevi și profesori au întins o horă mândră la cântecul muzicii regimentului. Aceasta a ținut mai mult de o oră.

După aceasta ne-am reîntors mulțumiți pe la gazdele noastre pentru a ne pregăti temele pentru ziua viitoare”, scria într-o compunere elevul de clasa a IV-a Șerban N. Stănică elev în clasa a IV-a B la clasele liceului B.P. Hasdeu.

 

Tot din urmă cu 100 de ani datează și o descriere a Palatului Comunal făcută de același elev pentru ora de „Compoziție la Limba și Literatura Română”, descriere care cuprinde o serie de detalii care astăzi nu mai pot fi regăsite în structura clădirii.

„Orașul Buzău este așezat pe partea dreaptă a râului cu același nume. În centrul acestui oraș  se află primăria sau palatul comunal. Acest palat a fost zidit între anii 1899-1903 după cum se vede pe peretele dinspre sud de o parte și de alta deasupra intrării. El are forma unui patrulater având două fațade una înspre sud și alta spre apus. Temelia este de piatră solidă cioplită în regulă iar trupul palatului este de cărămidă și pe deasupra țimentuit. Pereții sunt împodobiți cu diferite ornamente. Pe peretele dinspre miazăzi, pe partea superioară se află inscripția „Palatul Comunal”, deoparte și de alta sunt pictate două chipuri de femei iar tocmai deasupra pe acest perete se află marca județului Buzău adică o mănăstire și o păsărică. Tocurile de la uși și ferestre sunt de diferite forme. Unele se încovoaie deasupra în formă de arcuri altele sunt în linie dreaptă. În colțul dinspre sud-vest se află turnul palatului ce are o înălțime de vreo 35 metri. Acest turn până la jumătate de jos în sus are formă cilindrică iar de aici în sus are formă poligonală. Acoperișul are forma unei piramide și are mai multe deschideri, iar restul acoperișului prezintă mai multe vârfuri. Tot acoperișul este acoperit cu tablă galvanizată. Pe fiecare vârf se află câte un paratrăsnet. Privind fațada dinspre sud în partea de jos vedem patru coloane cilindrice iar înspre apus se văd opt coloane toate fiind împodobite cu diverse ornamente. Dacă intrăm prin fațada de sud intrăm într-o sală care are baza pătrată și în care vedem șase coloane: trei la dreapta și trei la stânga. În partea de sus pe aceste coloane sunt pictate chipuri de sfinți. În față vedem o scară lată ce duce la etaj. În partea de sus a acestei scări, de o parte și de alta se văd două statui. Înspre nord vest se află o regie unde se vând: timbre, țigări, chibrite etc”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.