Expoziţia „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci“, inaugurată miercuri la Muzeul Județean

0

Muzeul Judeţean a inaugurat, miercuri, expoziţia „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci“,  un proiect cu finanţare externă de peste 77.000 de euro finanţat prin Mecanismul financiar al Spaţiului Economic European (EEA Grants), prin programul Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural, program coordonat de Unitatea de Management a proiectului din cadrul Ministerului Culturii.

La eveniment au participat președintele Consiliului Județean, Peter Emanoil Neagu, subprefectul Sorin Gheorghe, reprezentantul Ministerului Culturii, Monica Drăgan, viceprimarul Fănică Bârlă, profesorul universitar Silviu Neguț de la ASE și managerul de proiect Mădălina Oprea.

„Vreau să mulțumesc Muzeului Județean pentru că în afară de activitățile curente are și astfel de proiecte și cetățenii Buzăului își pot aduce aminte prin intermediul acestei expoziții tradiții și așa mai departe. Se împlinesc 100 de ani de când Dumitru Dan a îmbinat cultura cu sportul și a îndrăznit alături de ceilalți 3 să facă un ocol al lumii și nu cred că și-a propus să câștige acel premiu cât și-a propus să promoveze cultura și tradițiile românești. Avem de învățat, să nu uităm tradițiile, să nu uităm portul popular pentru că Dumitru Dan în afară de mersul pe jos a oferit spectacole în fiecare localitate importantă portul popular și cu tradiționalele opinci care s-au consumat în acest maraton în număr de 497 de perechi de opinci”, a declarat președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Expoziția  prezintă povestea lui Dumitru Dan, globe-trotterul buzoian care a făcut ocolul pământului pe jos la începutul secolului XX, „consumând” în călătoria sa nu mai puțin de 497 de perechi de opinci.

„Proiectul s-a născut din dorinţa de a realiza visul unui om, al unui BUZOIAN, care a parcurs pe jos 100.000 km în jurul lumii, visul de a avea un muzeu numai al lui, în cazul nostru, o sală într-un muzeu. Am dorit să aniversăm centenarul acestei călătorii în jurul lumii, astăzi, într-un cadru festiv, aşa cum MERITĂ primul nostru globe-trotter român, Dumitru Dan, a cărui colecţie unică în ţară, poate contribui la creşterea atractivităţii turistice a oraşului Buzău şi care are capacitatea de a deveni un brand cultural pentru oraşul şi judeţul Buzău”, se arată într-un comunicat al Muzeului Județean Buzău.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.