Legea deputatului PDL Cezar Preda, prin care se reglementa obligativitatea uniformelor şcolare pentru clasele I-VIII, a fost respinsă, astăzi, de Senat, inclusiv prin votul senatorilor din arcul guvernamental.
Propunerea liderului PDL Buzău, deputatul Cezar Preda a fost respinsă de plenul Senatului cu 91 de voturi „împotrivă”, şase voturi „pentru” şi patru abţineri. Proiectul de lege a primit avize negative atât de la Guvern, cât şi de la comisiile care l-au avizat sau dezbătut pe fond. Iniţiativa senatorului PDL stabilea obligativitatea purtării unei ţinute vestimentare de către elevii din cliclul primar şi gimnazial. Uniformele urmau să aibă un tipar unic – sacou/vestă, cămaşă cu mânecă lungă/scurtă, pantalon/fustă, cravată/eşarfă, ecuson – asupra căruia unităţile de învăţământ puteau decide în privinţa detaliilor: culoare, model. Modelul de uniformă specific fiecărei unităţi ar fi trebuit stabilit de consiliile de administraţie împreună cu consiliile consultative ale părinţilor şi elevilor.
Achiziţionarea uniformelor trebuia făcută de conducerea unităţilor de învăţământ cu respectarea legislaţiei privind contractele de achiziţie publică, fondurile urmând să fie asigurate, în cazul elevilor cu burse sociale, de către Guvern. Senatul este prima Cameră sesizată.
Cristina DINULESCU

2 COMENTARII

 1. Obligativitatea uniformelor este in totala contradictie cu principiile Legii Educatiei Nationale care are niste articole foarte clare despre drepturile copiilor :
  Art. 2. — (1) Legea are ca viziune promovarea unui învățământ orientat pe valori, creativitate, capacități cognitive, capacități volitive și capacități ACTIONALE, cunoștințe fundamentale și cunoștințe, competențe și abilități de utilitate directă, în profesie și în societate……..
  (3) Idealul educațional al școlii românești constă în dezvoltarea LIBERA, INTRGRALA și armonioasă a INDIVIDUALITATII umane, în formarea PERSONALITATII AUTONOME și în asumarea unui sistem de valori care sunt necesare pentru împlinirea șI dezvoltarea PERSONALA, pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial, pentru participarea cetățenească activă în societate, pentru incluziune socială și pentru angajare pe piața muncii…………
  Art.3
  „c) principiul relevanței — în baza căruia educația răspunde nevoilor de dezvoltare PERSONALA și social- economice;”……..
  „n) principiul LIBERTATII DE GANDIRE și al independenței față de ideologii, dogme religioase și doctrine politice;”………
  „u) PRINCIPIUL RESPECTARII DREPTULUI LA OPINIE AL ELEVULUI/ STUDENTULUI CA BENEFICIAR DIRECT AL SISTEMULUI DE INVATAMANT.”

 2. recidiveaza “… Se aproprie alegerile si politicienii cauta disperati subiecte care se preteaza la populisme ieftine (chiar gratuite, daca se poate). Pe banii parintilor, dl. Preda crede ca invatamantul va fi reformat daca elevii se vor imbraca in uniforme si vor arata ca si cum scoala si-ar fi facut datoria. Parintii (pe banii lor) se vor induiosa de fotografia in care odraslele lor arata exact ca niste elevi adevarati care chiar au beneficiat de educatie. Profesorii sunt fericiti ca parintii inghit galusca si calitatea educatiei furnizate de ei pe banii contribuabililor nu mai conteaza. Forme fara fond, forma in loc de fond: uni – forma in loc de educatie, abureala politica in loc de reforma reala. Ma tem ca dl. Preda nici macar nu pricepe cat de toxic este demersul sau si chiar crede ca uniformele scolare vor creste procentul de promovati la BAC. Cred ca trebuie sa dam un semnal ca asteptam altceva de la politicieni, aceasta cauza avanseaza prea incet pentru ca presupune o dezbatere reala. Toata lumea este de acord cu salvarea copacilor si impotriva cancerului si oricine poate striga „jos Basescu”. Este nevoie de ceva mai mult si anume de o atitudine ! Promovati aceasta cauza prin toate mijloacele, incercati sa va convingeti prietenii, colegii, parintii, pe oricine care, din comoditate, va fi tentat sa zica : „Bravo, avem nevoie de uniforme, scoala romanesca va fi la fel ca inainte” Nu vrem ca scoala romanesca sa se intoarca in timp, nostalgia „ordinii si disciplinei” ceausiste este inca o toxina activa, un drog halucinogen pentru toti cei care nu vor sa gandeasca si mai cred ca defilarea in pas cadentat tine loc de egalitate sociala.”

  http://www.causes.com/posts/824033

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.