Situaţie fără precedent în rândul farmaciilor din judeţul Buzău care au de recuperat de la Casa de Asigurări bani neachitaţi de aproape un an de zile.

Abia la finele lunii februarie, CJAS Buzău a reuşit să vireze în contul farmaciilor o mică parte din datoria existentă. 60 de miliarde de lei vechi au ajuns la farmacii în contul medicamentelor eliberate în regim compensat şi gratuit, în luna martie 2010.

„Aceste sume deşi foarte  mici şi primite cu foarte mare întârziere reprezintă o îmbunătăţire a activităţii farmaciilor, pe foarte scurt timp. Avem de recuperat sume foarte mari, datoriile sunt mai vechi de 320 de zile, în timp ce în contractul cadru este prevăzut ca decontările să se facă la maxim 210 zile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Colegiului Farmaciştilor, Marcela Pleşa.

La rândul lor, reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Buzău recunosc că nu a mai existat o asemenea situaţie, ca datoriile către farmacii să ajungă să fie neplătite de aproape un an de zile.

„Am primit la finele lunii februarie 60 de miliarde de lei vechi, bani care au ajuns în contul farmaciilor din judeţul Buzău. Nu ştim când vor veni restul banilor, noi sperăm în cel mai scurt timp posibil. E adevarat, n-am mai avut astfel de cazuri. Au mai fost ceva situaţii în care la sfârsit de an facturile nu au mai fost primite, pentru că au depaşit valoarea de contract, au fost situaţii în 2003 sau 2004, momente când am plătit în 2 ani, dar doar diferenţele de o lună să zicem, în rest nu am mai avut asmenea situaţii”, a specificat directorul medical al Casei de Asigurări de Sănătate Buzău, medicul Nina Mihai.

De aproape un an de zile, farmaciile eliberează medicamente compensate şi gratuite pe propria răspundere, la rândul lor, farmaciştii neachitând facturile către distribuitorii de medicamente.

În ultimul an, 4 unităţi farmaceutice şi-au pus lacătul pe uşi, din cauza datoriilor din care nu au mai putut să iasă, unele dintre ele fiind achiziţionate de marile lanţuri de profil.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.