Liderii sindicali din învăţământ nu îşi explică de ce profesorii buzoieni acceptă umilinţa la care sunt supuşi de guvernanţi şi acceptă o Lege a Educaţiei împotriva căreia au formulat obiecţii neluate în seamă. Totodată, sindicaliştii acuză lovitura grea de imagine pe care au încasat-o, prin scandalul averilor stârnit în rândul liderilor de la centru.

„Proiectul Legii Educaţiei a circulat iniţial şi prin şcoli, fiind supus, conform regulamentului, discuţiilor din consiliile profesorale. Fiecare cadru didactic a avut ocazia să formuleze obiecţii care ajungeau, în final, în atenţia Ministerului Educaţiei. Din Buzău, au plecat foarte multe astfel de obiecţii. Legea a fost adoptată fără a se ţine cont de o mare parte dintre ele”, ne-a declarat Ion Dobre, liderul Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar Buzău.

Desfăşurând, în prezent, un sondaj de intenţie legat de posibilitatea organizării unei greve generale în luna mai a.c., conducerea S.Î.P. Buzău pune decredibilizarea mişcării sindicale pe seama scandalului legat de averile marilor lideri sindicali: „Nemulţumirile sunt şi căutăm explicaţii pentru lipsa de iniţiativă a profesorilor. E drept că am primit o lovitură foarte dură prin scandalul legat de averile şefilor de federaţii sindicale”, spune Ion Dobre, explicând că imaginea proastă pe care scandalul central a aruncat-o asupra vieţii sindicale nu înseamnă în acelaşi timp şi demonstrarea adevărului că acei lideri sunt corupţi.

Organizarea în teritoriu ar putea fi un punct slab şi al S.Î.P. Buzău. Listele ajunse în şcoli sunt abandonate prin cancelarii, şedinţele de sindicat sunt rare sau inexistente, iar angajaţii din şcoli sunt din ce în ce mai vulnerabili în raport cu conducerea administrativă, pe fondul disponibilizărilor, al reducerilor de personal şi al şomajului în creştere. Astfel, forţa de reacţie a slăbit considerabil în comparaţie cu relativa solidarizare a cadrelor didactice, despre care s-a putut vorbi în primăvara anului trecut, când S.Î.P. Buzău a fost singura formaţiune care a declanşat greva generală, ca împotrivire la neacordarea drepturilor salariale câştigate în tribunal.

Sorin DINCO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.