Adrian PETRE
Consiliul Județean Buzău prin intermediul Centrului Județean de Cultură și Artă organizează, în week-end, primul Festival Internațional de Dansuri Tradiționale la care sunt invitate nu mai puțin de 8 țări.
Festivalul va reuni pe scena amplasată în parcul Crâng ansambluri folclorice din Macedonia, Ucraina, Franța, Bulgaria, Grecia, Serbia, Slovacia și România, care va fi reprezentată la acest eveniment de ansamblul popular al Centrului Județean de Cultură și Artă- „Plaiurile Mioriței” .
„Este prima ediție în care avem 8 țări participante iar de la anul vrem să mărim la 15 țări sau chiar mai multe. Vineri la ora 11 vom avea întâlnirea oficială a șefilor delegațiilor cu câte o pereche de dansatori, cu președintele Consiliului Județean iar apoi de la ora 17. 00 avem programată o paradă a ansamblurilor din Piața Daciei până în Parcul Crâng unde fiecare ansamblu va urca pe scenă într-un program de 15 minute”, a declarat Adrian Petre, directorul Centrului Județean de Cultură și Artă Buzău.
Programul celor 8 delegații este unul destul de aglomerat pentru că organizatorii și-au propus ca oaspeții să viziteze cele mai importante locuri din județ. Astfel, sâmbătă cele 8 ansambluri folclorice vor face o excursie la Vulcanii Noroioși apoi vor prezenta câte un program folcloric în Parcul Central din Berca.
Duminică, ansamblurile din Franța și Macedonia vor merge la ziua comunei Mânzălești iar celelalte ansambluri vor rămâne la Buzău pentru a se pregăti pentru ultima seară de festival. Cele 8 ansambluri participante vor prezenta în fața buzoienilor câte un program amplu de dansuri tradiționale fiind programate să urce pe scenă atât sâmbătă cât și duminică de la ora 18.00. Sâmbătă vor evolua pe scena din Parcul Crâng ansamblurile din Slovenia, Franța, Macedonia, Bulgaria și România iar oaspeții din Ucraina, Serbia și Grecia vor prezenta programe folclorice în fața Primăriei Râmnicu Sărat.
Totul se va încheia duminică seară în jurul orei 20 când juriul format din coregraful Marin Barbu, directorul Muzeului Astra din Sibiu, Mirela Crețu, doctorul în etnografie și folclor Ilie Moise și directorul Centrului Național de Promovare și Valorificare a Culturii Naționale, Oana Petrică, va premia ansamblurile participante.
Concomitent cu Festivalul Internațional de Dansuri Tradiționale Centrul Județean de Cultură și Artă organizează „Târgul Național de Meșteri”, manifestare la care sunt așteptați să participe aproape 50 de meșteri din județele, Buzău, Sibiu, Sălaj, Dâmbovița, Suceava, Gorj, Vrancea, Sălaj și Mureș, care vor prezenta pe lângă produse și modul de realizare al acestora.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.