Iubitorii de film sunt așteptați în perioada 2-8 iulie 2018, la Buzău, unde are loc cea de-a 3-a ediție a Festivalului Internațional de Film BUZZ CEE. Festivalul cuprinde o competiție internațională care își propune să promoveze producții de calitate realizate de regizori din țările din regiunea Europei Centrale și de Sud-Est. Secțiunile din cadrul competiției sunt: lungmetraj, film documentar, scurtmetraj și scurtmetraj studențesc.

„Suntem foarte încântați că am ajuns deja la cea de-a treia de BUZZ CEE. Încă din 2016, buzoienii și-au arătat sprijinul față de această idee, iar anul trecut am avut peste 6000 de spectatori în sălile de proiecții. E un semn că evenimentul nostru a devenit unul foarte așteptat și invităm din nou publicul să ni se alăture la vizionarea unor filme foarte bune”, spune Mihaela Constantinescu, director al BUZZ CEE.

Anul acesta au fost înscrise aproximativ 2000 de filme din 25 de țări, iar festivalul va difuza peste 60 de filme in competiție și proiecții speciale de-a lungul celor șapte zile.

“Mă bucur că Festivalul Internațional de Film de la Buzău a ajuns, cu sprijinul Primăriei Buzău, la cea de-a treia ediție în 2018 și că publicul spectator va putea, timp de o săptămână, să urmărească producții de calitate din Romania și Europa. Anul acesta marchează Centenarul României, iar BUZZ CEE va difuza o serie de filme românești importante din punct de vedere istoric. Invit buzoienii să se bucure de proiecțiile din cadrul festivalului și le doresc vizionare plăcută”, transmite și Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

Printre filmele înscrise în competiția de lungmetraj se numără și SECRETUL FERICIRII, o comedie românească, regizată de Vlad Zamfirescu, în care într-o seară între prieteni, Toma îşi împinge soţia şi amicul în situaţii mai mult decât absurde, căutând să-i facă să dezvăluie secrete bine păzite. Astfel, cei doi prieteni descoperă că fericirea cuiva este posibilă doar dacă altcineva este nefericit. Pentru că resursele de fericire sunt limitate.

SEDUCĂTORII, de Jan Henrik Stahlberg, o comedie germană, în care Rocky, trecut de 50 de ani trăiește ferm convins că zilele lui de Casanova nu au apus. Dar zilele acelea s-au dus, iar asta devine foarte evident când pe capul lui Rocky apare un june cu zero talente la sedus doamne și domnișoare, care pretinde că este fiul său. Neputând trăi cu onoarea de gagicar ciobită, tatăl decide că este cazul să apeleze la ajutor profesionist. Urmările vor fi, evident, neprevăzute pentru ambii.

Din lista documentarelor prezente ediția aceasta la BUZZ CEE, amintim: REVOLUȚIA BREAKDANCE, în regia lui Steve Won, o poveste emoționantă și bine ritmată despre Flying Steps, un grup de breakdance veteran pe scena germană. Cât de greu este să-ți păstrezi și cariera și familia și mobilitatea de B-Boy pentru 20 de ani? Povestea lor de succes ne arată că este posibil, dar deloc ușor.

VOIAJ LA CLASA A3-a, regizat de rusul Rodion Ismailov, este despre cel mai lung tronson de cale ferată din lume, care unește Moscova de Vladivostok. Din vagoanele de clasa a 3-a documentarul extrage personaje și povești, anecdote și amiciții pe care le organizează într-un portret sincer și uman al Rusiei de azi, cu toate contradicțiile și năzuințele, resemnările și fascinațiile cetățeanului de rând.

Documentarul DACII LIBERI, al regizorilor Andrei Gorgan și Monica Lăzurean-Gorgan, are următoarea poveste: locuitorii unui sat dacic, un grup cu convingeri mistice, administratorul sitului UNESCO Sarmisegetuza Regia şi participanţii la Congresele de Dacologie, sunt uniți de  pasiunea comună pentru daci, dar despărțiți de perspectivele diferite asupra unui episod istoric care devine tot mai popular în România.

Ediția a treia BUZZ CEE se va încheia cu proiecția filmului DOVLATOV, cel mai recent film al regizorului Alexey German Jr, film rusesc dublu premiat anul acesta la Berlin. Filmul „Dovlatov” urmărește șase zile din viața renumitului scriitor înzestrat cu un simț al umorului ușor satiric, Sergei Dovlatov, a cărui viziune depășea constrângerile Rusiei Sovietice din anii ’70. Împreună cu poetul și prietenul său, Iosif Brodsky, Dovlatov a luptat pentru menținerea talentului și integrității sale, fiind martor în același timp la suprimarea celorlalți colegi de breaslă de către un sistem puternic, de neclintit, de care vor scăpa ulterior odată cu emigrarea în New York, lăsând în urmă tot ce au construit.

Proiecțiile filmelor din festival vor avea loc la: sala Teatrului George Ciprian, Sala Amfiteatru a Centrului Județean de Cultură și Artă și la Muzeul Județean Buzău.

Lista completă cu filmele participante în competiție poate fi găsită pe site-ul festivalului BUZZ CEE: http://www.buzzcee.ro/

BUZZ CEE 2018 este un proiect finanțat de Primăria municipiului Buzău și Centrul Național al Cinematografiei.

Sponsori: Vincon România, Winmarkt Shopping Center, CineLab și AQUA Carpatica.

Parteneri: Centrul Județean de Cultură și Muzeul Județean Buzău

Mașina oficială este oferită de: Proleasing Grup

Pateneri media: Campus TV, Radio Campus, Viața Buzăului, Scurt pe 2, TVS, TVSE, Agerpres, AaRC, Zile și nopți, Radio România Cultural, Cinemap, Ziarul Metropolis

La fel ca la edițiile anterioare, intrarea la toate filmele din cadrul festivalului va fi liberă.

Despre BUZZ CEE

BUZZ CEE este un festival internațional de film dedicat regiunii Europa Centrală și de Sud-Est, inclusiv Grecia și Turcia. Festivalul își propune să promoveze producții de calitate din țările din regiune și să aducă, la Buzău, filme care ajung rareori pe marile ecrane din România, oferind publicului posibilitatea să intre în contact cu cinematografia central și sud-est europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.