retinere barbat mascati
Procurorii D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Ploiești, împreună cu polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploieşti, cu sprijinul inspectorilor fiscali ai Direcției Generale Antifraudă Fiscală și suportul de specialitate al Serviciului Român de Informații, au destructurat un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. Prin activitatea infracțională, gruparea – formată din 22 de cetăţeni chinezi și români – a creat un prejudiciu de peste 12.000.000 de euro (52.877.560 de lei).
Ancheta a fost declanșată ca urmare a sesizării primite de la Direcția Generală Antifraudă Fiscală.
Conform probelor administrate în dosar, membrii grupării au folosit în activitatea infracțională – desfășurată din decembrie 2013 până în luna martie a acestui an – societăți comerciale de tip fantomă, înființate pe raza județelor Buzău, Teleorman, Giurgiu și a Municipiul București, pentru a importa, cu precădere din China, cantităţi mari de mărfuri pe care ulterior le-au vândut succesiv altor societăți comerciale controlate de membrii grupului infracțional organizat. Ulterior mărfurile erau facturate către alte societăţi comerciale, în încercarea de a da o aparenţă de legalitate tranzacţiilor economice. În final aceste produse ajungeau la magazine cu desfacere en-detail.
În urma verificărilor efectuate de inspectori antifraudă, s-a stabilit că au fost folosite 22 de societăți comerciale, tranzacțiile comerciale având aceeași tipologie și caracteristici :
– organizarea unor circuite scriptice de tranzactionare succesivă a mărfurilor destinate valorificării pe piața internă, artificial dezvoltate în scopul sustragerii de la plata impozitului pe profit și a TVA legal datorat la bugetul de stat;
– introducerea mărfurilor în România prin achiziții intracomunitare realizate formal și exclusiv scriptic de societățile comerciale care au drept reprezentanți cetățeni chinezi;
– la vânzarea produselor TVA-ul de colectat sau de plată nu a fost declarat și nici virat la bugetul de stat;
– facturile emise urmare tranzacționării succesive a produselor au fost utilizate pentru deducerea cheltuielilor și a TVA-ului aferent mărfurilor livrate către mari retaileri;
– societățile interpuse pe lanțul de aprovizionare nu funcționau la sediile sociale declarate, nu aveau puncte de lucru adecvate derulării activității economice respective, nu aveau nici salariați încadrați legal, nici mijloace tehnice necesare activității de comerț en-gross, neavând nici documente care să ateste transportul mărfurilor pe fiecare segment din lanțul comercial.
Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus începerea urmăririi penale față de 22 de persoane – cetățeni români și străini, față de care există suspiciunea rezonabilă că au săvârșit infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, prevăzută de art. 367 alin. 1, 2 Cod penal, evaziune fiscală, în formă continuată, prev. de art. 9, alin.1, lit. c şi alin. 3 din Legea nr. 241/2005, cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal şi complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, prev. de art. 48 Cod penal rap. la art.9, alin.1, lit. c şi alin. 3 din Legea nr. 241/2005, cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal, cu aplic. art. 38 Cod penal şi art 5 alin. 1 din Cod penal, privind aplicarea legii penale mai favorabile.
Totodată, procurorii DIICOT – ST Ploiești au dispus măsuri asigurătorii în vederea recuperării întregului prejudiciu, constând în punerea sub sechestru de bunuri mobile (electronice și electrocasnice) și a unor sume de bani (poprite la bănci sau la terți).
În această cauză, luni, au fost făcute 21 de percheziții domiciliare precum și la sediile unor societăți comerciale implicate, 40 de persoane fiind duse la sediul DIICOT – ST Ploiești pentru audieri în vederea dispunerii măsurilor legale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.