Fundaţia “Mareşal  Alexandru Averescu” – Buzău  a inaugurat  astăzi, Cimitirul Militar din comuna Deleni, judeţul Iaşi, unde se odihnesc eroi din Regimentul 48 Infanterie Buzău, căzuţi la datorie în iarna anului 1917. La inaugurarea cimitirului s-a organizat o ceremonie militară la care au participat: inginer Gabriel Baltă – prefectul judeţului Buzău,  Victor Chirilă – subprefectul judeţului Iaşi, Cristinel Romanescu – vicepreședintele Consiliului Județean Buzău, Bogdan Abălași – vicepreședintele Consiliului Județean Iași, general de brigadă Nicolae Ciucă – preşedintele Fundaţiei “Mareşal  Alexandru Averescu”, general de brigadă Vasile Roman comandantul Garnizoanei Iaşi, Dumitru Prigoreanu – primarul comunei Deleni,  locuitori şi elevi din această localitate, preşedinţii Asociaţiei Cultul Eroilor din cele două judeţe, membri ai fundaţiei, voluntarii care au participat la reabilitarea cimitirului și  elevi din Buzău. Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, episcop vicar la Mitropolia Moldovei a oficiat o slujbă de pomenire a eroilor şi de sfinţire a troiţei.

Cu acest prilej a fost dezvelită o placa comemorativită și au susţinut alocuţiuni: primarul comunei Deleni, prefectul județului Buzău, subprefectul județului Iași și preşedintele Fundaţiei “Mareşal  Alexandru Averescu”. S-au depus  coroane de flori pe acordul Imnului Eroilor și s-au executat trei salve de către militarii ieșeni. Manifestarea s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare şi a muzicii militare a Garnizoanei Iaşi. După activitate,  membrii Fundaţiei “Mareşal  Alexandru Averescu” și preotul paroh din comuna Deleni s-au deplasat la doamna  Elena Vițelariu, în vârstă de 105 ani, care a trăit  evenimentele din anul 1917. Mitropolia Moldovei și Bucovinei a oferit doamnei Crucea Moldavă, cea mai înaltă distincție acordată de mitropolie, iar fundația a oferit o diplomă, un buchet de flori.

Regimentul 48 Infanterie Buzău face parte din regimentele care, prin jertfa supremă dată de ostaşii săi, în Primul Război Mondial, a contribuit, alături de întreaga armată română, la făurirea României Mari.          În anul 1916, sângele ostaşilor buzoieni a udat pământul strămoşesc al patriei, în luptele de pe Valea Oltului şi în bătălia Sibiului. În iarna anului 1917,  armata română, aflată în retragere în Moldova, a fost cuprinsă de epidemia de tifos exantematic. Printre aceştia şi militarii buzoieni, aflaţi în refacere în zona Deleni-Maxut, judeţul Iaşi. Au fost răpuşi, de necruţătorul flagel, peste 600, o mare parte dintre ei, alături de trupurile altor militari, aflându-se în Cimitirul Militar de la Deleni. În vara fierbinte a  anului 1917, soldaţii buzoieni au spus – Pe aici nu se trece! – în bătălia de la Mărăşeşti.

Jertfele lor nu au fost uitate, nici de militarii regimentului, care, după terminarea răboiului, au ridicat un monument la Buzău şi au amenajat un cimitir militar la Roşia şi, nici de noi, militarii de astăzi.

Cimitirul Militar Deleni are o suprafaţă de 480 m.p. şi are delimitate 8 parcele cu câte două cruci fiecare, în total 16 cruci din piatră de Năieni, judeţul Buzău, confecţionate de Marian Apostol, primarul comunei. Ansamblul mai cuprinde o troiţă din lemn de stejar sculptată de Maricel Potoroacă din Iaşi, o placă comemorativă pe care stă scris: În iarna 1916/1917, în timp ce aflau în refacere, cantonaţi în bordee săpate în pământ la marginea satelor Deleni şi Maxut, peste 600 de militari din Regimentul 48 Infanterie Buzău au fost răpuşi de epidemiile de tifos exantematic şi febră recurentă, care au făcut ravagii în rândurile armatei române, dar mai ales în rândul populaţiei din greu încercata Moldovă. Parte dintre ei se află înhumaţi aici, în gropi comune, în şanţuri paralele săpate la marginea cimitirului comunal, ca într-o camaraderie de arme, începută odată cu Marele Război şi continuată dincolo de mormânt. Acest ansamblu comemorativ a fost reamenajat în amintirea și întru pomenirea peste veacuri a sacrificiului vieților lor tinere săvârșit pentru libertatea neamului românesc. Inaugurată astăzi, 23.10.2012 din iniţiativa Fundaţiei Maresal Alexandru Averescu – Buzău, prin grija primăriei Deleni şi cu sprijinul Brigăzii 15 Infanterie Podu Inalt din Divizia 2 Infanterie Getica.

De asemenea, în cimitirul militar mai există şi Monumentul eroilor comunei Deleni din cel de-al Doilea Război Mondial, datat 1992.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.