GALERIE FOTO: 100 de hașdeeni au strâns mizeria lăsată-n urmă de petrecăreți, în Tabăra de Sculptură de la Măgura

4

Aproximativ 100 de elevi de clasa a IX-a de la Colegiul Național B.P. Hașdeu, unul dintre cele mai bune licee din țară, au răspuns prezent miercuri apelului lansat de Consiliul Județean Buzău și Muzeul Județean de a igieniza Tabăra de Sculptură de la Măgura de mizeria rămasă în urma celor care au petrecut de Paște și week-end-ul trecut.

Îmbarcați în două autocare, elevii de la trei clase ale celui mai prestigios liceu din Buzău au lăsat pentru o zi cursurile și au venit să curețe dealurile din zona Mănăstirii Ciolanu, urmând ca orele restante  să le recupereze în zilele viitoare.

„Am socotit că este normal să dăm curs unei invitații lansate de Consiliul Județean și Muzeul Județean pentru că este totuși o tabăra de sculptură cu atâtea opere de artă pe care, se pare, că nu le înțeleg cei care vin la iarbă verde aici. Chiar nu mă așteptam să fie atâta mizerie și focuri peste tot, consider că este o bătaie de joc la adresa culturii. Nu înțeleg de ce nu se intervine, de ce nu se dau amenzi, avertismente….. Copiii au răspuns inteligent la ceea ce ni s-a adresat, ei sunt înțelegători și știu ce au de făcut. Sper ca dezastrul să nu se repete după 1 mai. Am ajuns să aducem aici elevii unuia dintre cele mai bune licee din țară pentru că sunt convins că mulți dintre cei care au fost și au petrecut aici nu au știut unde se află. Avem azi cu noi inclusiv o laureată cu premiul 1 la Olimpiada Națională de Latină”, a spus Ionel Banu, directorul Colegiului Național B.P. Hasdeu.

Alături de elevii Colegiului Național B. P. Hasdeu s-a aflat și directorul Muzeului Județean de Istorie Buzău care a strâns cot la cot cu elevii mizeria lăsată în urmă de petrecăreți.

„Aș fi preferat să fim în cu totul alt loc, însă după sărbătorile pascale Tabăra de Sculptură Măgura a devenit un loc unde turiștii fac grătare, se plimbă cu mașinile, aruncă gunoaie și era nevoie, din păcate, de o astfel de acțiune.  Deși tabăra este prevăzută cu coșuri de gunoi, cu afișașe unde se spun condițiile de vizitare, lucrurile nu se prea respectă. Am reușit să adunăm o mână de voluntari inimoși, să strângem gunoaiele dar nu dorim doar să strângem aceste gunoaie ci vrem să transmitem un mesaj important, acela că acești elevi care ar trebui să facă cu totul altceva vin și strâng gunoaie, cutii de bere, sticle de vin și borcane de muștar și alte cele dintr-un loc de care ar trebui să ne bucurăm cu toții”, a spus Daniel Costache, director al Muzeului Județean de Istorie Buzău.

La finalul acțiunii elevilor buzoieni, în zonă a ajuns miercuri și președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, care i-a felicitat pentru mobilizare și le-a mulțumit pentru gestul făcut. Totodată, oficialul buzoian a declarat că se gândește să reînvie tradiția organizării la Măgura a unei tabere de sculptură în aer liber dar că mai sunt de pus la punct serie de documente pentru ca totul să fie conform legii.

„Este o acțiune a Muzeului Județean, instituție subordonată Consiliului Județean. Mulțumesc conducerii și copiilor de la Colegiul Național B. P. Hasdeu care au făcut ca natura să revină la viață pentru că pe perioada week-end-ului cetățeni din Buzău sau din alte zone vin, unii să se reculeagă la mănăstire, alții la picnic, și uită să mai adune în urma lor. Fac un apel pe această cale ca toți care vin la odihnă sau relaxare să nu uite să strângă și să plece cu tot ce au venit pentru că sunt coșuri de gunoi, sunt pubele și într-o zi ne vom da seama ca dacă nu avem grijă de natură vom muri și noi odată cu natura. Ne gândim să reînviem această tradiție a Taberei de Sculptură de la Măgura, însă dat fiind că terenul nu ne aparține nu prea putem din punct de vedere legal să investim aici. Vom încerca să facem un parteneriat cu Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei care deține terenul și poate așa vom reuși”, a spus președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Tabăra de Sculptură de la Măgura, județul Buzău, se întinde pe o suprafață de peste 21 de hectare și găzduiește peste 250 de opere de artă. Tabăra a fost organizată în 16 ediții din anul 1970 până în anul 1985 și a fost inițiată la propunerea lui Nicolae Ceaușescu. De-a lungul celor 16 ani pe la Măgura și-au lăsat amprenta 163 de sculptori. Din anul 2007, Tabăra de Sculptură de la Măgura se află în administrarea Muzeului Județean Buzău, însă terenul pe care se întinde aparține Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

 

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.