GALERIE FOTO: 14 ani de la explozia care a omorât 18 oameni la Mihăilești

0

Câțiva zeci de oameni, pompieri, autorități și rude ale celor care și-au pierdut viața în urma exploziei unui camion încărcat cu azotat de amoniu au comemorat, joi, 14 ani de la cea mai mare tragedie produsă pe drumurile din România. 18 persoane între care 7 pompieri, 2 jurnaliști dar și localnici și-au pierdut viața după ce un camion încărcat cu 400 de saci de azotat de amoniu s-a aprins și a explodat formând un crater imens în șosea iar suflul exploziei afectând casele situate la distanță de mai mulți kilometri.

Deși au trecut 14 ani de la teribila tragedie pentru cei care și-au pierdut atunci copii, soți sau nepoți durerea este la fel de mare și vin să o strige de fiecare dată când au ocazia.

„Nu putem să-l uităm niciodată că a fost o bunătate de copil, nu era schimbul lui, a făcut schimb cu un coleg și și-a pierdut viața. Tot din bunătate. Când vine ziua asta e durerea cea mai mare”, a declarat una din rudele pompierului Romeo Necula ucis de explozia din urmă cu 14 ani.

„14 ani de durere, de lacrimi, neputință, boală, aveam nevoie de el mai mult ca oricând. Era ca o fată. Fetele nu-și lasă părinții, așa era el. O ducem așa cat o mai vrea Dumnezeu, la anul nu se știe dacă o mai ducem și dacă mai putem veni aici”, a spus tatăl unui alt pompier erou căzut la datorie în data de 24 mai 2004.

Joi, pompieri și rude au venit să aprindă o lumânare în memoria celor care și-au pierdut viața la Mihăilești. Printre ei și Sorin Teșcan, unul dintre puținii supraviețuitori ai deflagrației a venit astăzi însoțit de fiul său de 5 ani a aprins lumânări și a depus flori la monumentul ridicat în memoria camarazilor săi și și-a adus aminte de acea dimineață ploioasă de mai.

„În fiecare an m-a ajutat Dumnezeu să vin aici, e o chemare, trebuie să ajung mereu aici pe 24 mai, în fiecare an. Astăzi am venit din nou să-mi comemorez colegii cu care am împărțit împreună o pâine. Vin cu durere în suflet, cu o rana destul de adâncă, cu speranța și cu gândul ca ei de sus ne veghează, ne dau speranță și putere să putem continua lupta cu focul”, a spus Sorin Teșcan.

Atunci, şi-au pierdut viaţa şapte pompieri: maiorul post mortem Doru-Mihai Mihalache, sublocotenentul post-mortem Romeo Necula, sublocotenentul post-mortem Valentin Cezar Manta, sublocotenentul post-mortem Nicolae Jianu, sublocotenentul post-mortem Silviu Stan, sublocotenentul post-mortem Georgian Medeleanu, sublocotenent post-mortem Florentin Valentin Oprea, doi jurnalişti: Elena Popescu şi Ionuţ Barbu, corespondenţi ai postului de televiziune Antena 1, şi alte nouă persoane – localnici veniţi să vadă ce se întâmplă sau persoane aflate în trecere.

În urma exploziei, pe drumul european care tranzitează localitatea Mihăileşti s-a format un crater cu un diametru de 20 de metri şi adânc de şapte metri, suflul deflagraţiei a distrus geamurile şi acoperişurile caselor aflate la mai bine de 500 de metri distanţă, iar zgomotul a fost auzit chiar şi în municipiul Buzău, care se află la aproximativ 30 de kilometri. Explozia a fost extrem de puternică, fiind percepută de seismografe ca având puterea unui cutremur.

Ancheta a fost finalizată în timp record şi, după doar cinci ore, drumarii au început refacerea şoselei, chiar dacă rămăşiţe umane au mai fost găsite chiar şi după câteva zile pe câmpurile din apropiere.

Vinovaţi de producerea accidentului de la Mihăileşti au fost doi administratori ai unor firme de transport: Ionel Neagoe, administratorul Ney Transport SRL, Mihai Guna, patronul Mihtrans SRL, şi fostul director al combinatului Doljchim Ion Gherghe. După ani de procese, cei trei au fost condamnaţi la patru ani de închisoare şi plata unor despăgubiri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.