GALERIE FOTO: A doua ediție a „Zilelor Dovleacului” a început, vineri, la Poșta Câlnău

0

Cea de-a doua ediția a Festivalului etno-gastronomic „Zilele Dovleacului” a fost deschisă, vineri, la Poșta Câlnău, în prezența președintelui Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a primarului comunei, Sorin Munteanu, și a invitaților speciali din Serbia și Republica Moldova.

Timp de trei zile, oaspeții care vor trece pragul festivalului vor avea ocazia să deguste diverse preparate pe bază de dovleac gătite la fața locului de producătorii din zonă iar sâmbătă invitat special la festival va fi chiar maestrul bucătar Horia Vârlan.

Printre oaspeții festivalului de la Poșta Câlnău se numără și un rege. Este vorba despre un rege al dovleacului încoronat în Republica Moldova ca merit pentru dovlecii de dimensiuni record pe care îi cultivă. El se numește Ion Ciocanu și a venit la Buzău pentru a promova dovleacul și zona din care provine. El a explicat că dovleacul, vedeta festivalului de la Poșta Câlnău, se poate consuma in diferite feluri: de la supe, ciorbe până la mâncăruri cu specific italienesc sau deserturi delicioase.

„Dovleacul se poate consuma în multe moduri. Se poate folosi ca legumă, în plăcinte, am descoperit chiar  spaghete cu dovleac, sau se poate face făină de dovleac. Eu prefer dovlecii mai mici, care se pot scobi ușor  și umple cu ce ai prin casă, cu brânză, cu stafide, cu puțin zahăr și băgați la cuptor. Există multe feluri de dovleac, cu diferite gusturi, unii având chiar gust de ananas. Deși este un fruct hrănitor nu toată lumea suportă mirosul lor asociindu-i cu mâncarea pentru animale, dar și pentru acel fel de dovleac există modalități de a-l găti, cu ceapă, cu usturoi, cu unt și nu mai ai nici o idee că acolo a fost dovleac”  a explicat  Ion Ciocanu, regele dovleacului din Basarabia.

Vineri, la deschiderea festivalului a fost prezent și președintele Consiliului Județean Petre Emanoil Neagu. El a urat bun venit oaspeților de peste hotare și s-a declarat mulțumit de amploarea pe care a căpătat-o festivalul inițiat în urmă cu un an de un producător local de dovleci.

„Mă bucur că am venit azi aici, într-o superbă zi de toamnă la debutul celei de a doua ediții a Festivalului Dovleacului. Vreau să mulțumesc celor care s-au gândit să organizeze acest festival și oamenilor cu suflet din localitate care au fost practic inițiatorii acestui festival. Mă bucur că așa putem și noi arată tuturor că avem tradiții, că suntem un popor care ne respectăm și cu această ocazie aș dori să le transmit un călduros <<bun venit!>> și oaspeților din străinătate și să deguste din preparatele delicioase pregătite de producătorii din zonă ”, a declarat președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Printre mâncărurile oferite oaspeților în prima zi de festival s-au remarcat plăcintă cu dovleac, sarmalele gătite în dovleac la cuptor cu lemne dar și dulceață de dovleac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.