Peste 1.500 de persoane au participat astăzi la procesiunea organizată cu ocazia Bobotezei din pură curiozitate sau pentru a lua o sticla cu aghiasmă mare. Slujba de Bobotează a debutat dimineață la Catedrala Sfântul Sava iar în jurul orei 11.00 sute de credincioși s-au încolonat și au parcurs pe jos distanța până la râul Buzău, acolo unde au fost așteptați de alte câteva sute de persoane. Pe lângă sutele de credicioși la slujba de astăzi au asistat și oficialități locale. Primarul municipiului Buzău, Constantin Boșcodeală însoțit de cei doi viceprimari dar și prefectul județului, Paul Beganu, alături de subprefectul Valeriu Ungureanu și-au făcut apariția pe malul râului Buzău la doar câteva minute după convoiul cu credincioși. Și pentru că în politică nici în zi de sărbătoare nu se poate trece peste resentimente, subprefectul Valeriu Ungureanu și primarul Constantin Boșcodeală nu și-au strâns mâna și au stat cât mai departe cu putință unul de celălalt.
Cu toate acestea, la finalul slujbei, preotul Alexandru Tudose i-a binecuvântat pe toți dar și pe enoriașii aflați în apropierea cisternei cu aghiasmă mare. Tot părintele Alexandru Tudose a fost cel care a aruncat crucea de lemn în apele râului Buzău iar cinci tineri s-au aruncat să o prindă. La final, Costache Gobeajă, un tânăr de 22 de ani, a prins crucea în speranța că va avea parte de un an cât mai bun.
„Este pentru a doua oara când ma arunc în apa râului Buzău după cruce, dar este prima dată când o prind. Nu mă așteptam, dar asta îmi doream, pentru că se spune că dacă prinzi crucea o să îți meargă bine tot anul. Cred în acest lucru pentru că eu anul trecut m-am aruncat în apă și chiar dacă nu am prins crucea am avut un an bun”, a declarat Costache Gobeajă.
Chiar dacă din cauza secetei debitul râului Buzău era cu o zi în urmă destul de scăzut, astăzi, la orele prânzului apa a fost suficient de mare, grației intervenției pe care preoții au făcut-o pe lângă reprezentanții Hidroelectrica.
„Mare este Dumnezeu, mare este și evenimentul de astăzi care anul acesta ne-a adus și ploaie. Este semn că va fi un an binecuvântat și de aceea venim la apa Buzăului să ne rugăm pentru elementul vital, pentru viață si pentru binele poporului. Avem nevoie de această valută forte de la Dumneazeu care este apa, zăpada și nu de împrumuturi de la fonduri străine. Noi am intervenit la barajul Siriu să dăm drumul la apă pentru că era foarte mică dar iată că Dumnezeu a ascultat rugăciunile buzoienilor și dă ploaie de sus, apa binecuvântată și dacă noi românii vom plânge mai mult înaintea lui Dumnezeu cred că va veni apa atât de necesară culturilor în acest an”, a declarat preotul Mihail Milea.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.