Pe vremea lui Ceaşcă, era unul, Gică de la sculărie, personaj cu o popularitate care îi făcea concurenţă lui Bulă însuşi. Gică, tipul omului bun la toate, era mai cunoscut decât Papa de la Roma, iar când marii oameni politici vizitau România, înainte de a constata glorioasele victorii ale socialismului, întrebau de sănătatea lui Gică de la sculărie. Aşa se făcea că, încă de pe vremea lui Tătuca Stalin, Gică nu putea lipsi de pe lista obiectivelor turistice ale oaspeţilor de seamă, aduşi de steaua comunismului pe meleagurile noastre.

Vremurile lui Gică de la sculărie s-au întors, dar şi personajul nostru s-a schimbat odată cu vremurile. Reinventat pe fondul fenomenului „Pân’ la Dumnezeu te mănâncă sfinţii”, noul Gică e tipul care dă culoare locală dictatului global al corporatiştilor. Gică însuşi e un soi de cârtiţă a corporatismului, ăla care le ştie pe toate, meseriaşul la care sunt cheile tuturor pivniţelor, omul de ordine şi pază care aprinde primul şi stinge ultimul lumina, nenea la care ajungi în ultimă instanţă să te rezolve, după ce ai frecat degeaba uşile sau ghişeele luminate ale administraţiei.

Gică de la sculărie te aşteaptă răbdător. De altfel, el are răbdare cu caru’ pentru că ştie că, fără el, lumea e un loc terminat. Tocmai de-aia, când ajungi la el, fii pregătit să înghiţi toate perversiunile închipuite şi neînchipuite. Norocul tău e să-i fii pe plac sau să-l găseşti în toane bune, pentru că e un tip foarte ocupat. Dar te rezolvă. Dacă nu te rezolvă el, atunci lumea chiar e un loc terminat, în care nu mai are nici un sens să te întorci. Şi, dacă totuşi te întorci, n-o să ai somn până nu-l vei contacta din nou pe Gică de la sculărie.

Cam asta ar fi, în linii generale, noua sculărie a dictaturii. Băse e mic copil pe lângă Gică ăsta. În context, Crinuţa şi Victoraş par să arunce praf în ochii mulţimii, acoperind şi mai dihai urmele şi lucrările subteranului Gică de la sculărie. La mulţi ani!

S.D.

1 COMENTARIU

  1. S-a dus dracului sculăria lui Gică, acuma e internet cafee sau club star, etc!
    Gică a ieşit la pensie fiind înlocuit de Zăvoranca, Pepe, Ledy Gaga, Leo de la Strehaia, Adi Minune, Brancu, şi ceilalţi nenumiţi…
    Observaţiile jurnalistice de azi sunt dirijate tematic de piratul din carai… pardon, cotroceni… Vezi numărul morţilor din crimele zilnice, numărul violurilor de baba insomniace, descinderile la interlopii scutiţi de taxe, cancanurile ordonate, marca DNA, ca şi când în ţara asta numai se moare, se fură, se minte şi ne se mai naşte nimeni, nu mai e nimeni cinstit, nu mai am avea decât răzleţe exemple pozitive…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.