GALERIE FOTO: DISPERARE LA GLODEANU SILIȘTEA. Oamenii sunt blocați într-o mare de zăpadă și se tem pentru viețile lor

0
641


Situație dramatică în multe din localitățile buzoiene. Potrivit ultimelor date, circa 23 de mii de persoane sunt izolate în acest moment în județul Buzău. Sunt oameni care nu au curent electric de aproape o săptămână, oameni ale căror case sunt sub nămeți la propriu, cărora le-au murit animalele ori care nu mai au ce mânca și ce bea.
Astfel de situații de-a dreptul dramatice sunt la Glodeanu Siliștea unde zeci de case sunt sub troiene de zăpadă înalte de până la 4-5 metri. În unele cazuri, abia de se mai vede hornul locuințelor rămase captive între nămeți.
Oamenii sunt disperați, unii nu mai au alimente și nici apă, alții povestesc că au văzut moartea cu ochii și au crezut că nu vor scăpa vii din urgia iernii.
La Văcăreasca, în comuna Glodeanu Siliștea, trei familii stau cu morții în case. Una dintre persoanele decedate este preotul din localitate, decedat luni. Bărbatul nu poate fi îngropat fără a-i fi efectuată necropsia pentru stabilirea cauzei morții, însă până acum nici o mașină a Serviciului de Medicină Legală ori vreun utilaj de deszăpezire nu a putut ajunge în zonă. O altă familie din satul Văcăreasca, o altă situație dramatică. O bătrână stă în casă cu trupul soțului ei, bărbatul murind când încerca să curețe zăpada din curte, în urmă cu trei zile. Din cauza drumurilor impracticabile, femeia nu a putut ajunge la oraș pentru a cumpăra cele necesare înmormântării. Bătrâna este disperată, plânge continuu, în timp ce trupul celui care i-a fost soț a fost așezat pe un pat din casă. De trei zile, femeia își plânge bărbatul pe care speră să-l poată îngropa creștinește cât mai repede posibil.
Alte case, alte drame provocate de iarna aprigă. În satele care aparțin de Glodeanu Siliștea, oamenii abia reușesc să iasă din case de sub nămeții de zăpadă. Mulți nu au reușit să ajungă la animale în grajduri pentru a vedea dacă mai trăiesc ori au murit înghețate, alte familii nu mai au mâncare și apă și au ajuns să-și drămuiască atent fiecare bucățică.
”Uitați-vă cum a intrat zăpada în casă, am doi copii de 6 si 9 ani pe care îi țin acasă, ce să fac cu ei. Nu am nevoie de nimic degeaba vreau pâine și pe aia o plătesc, uitați-vă la mâinile mele, am palmele bătătorite de muncă, am 65 de hectare de teren nu aștept nimic degeaba, m-am rugat de viceprimar cu milioanele în mână, i-am zis că-i dau bani pentru motorină, nu a vrut să trimită utilajele și în capătul ăsta de sat. Străzile din Glodeanu le-a curătat pe toate și acolo a ajuns și mașina cu pâine prin Urziceni. Pe noi ne lasă să murim aici. Am ajuns într-o situație de nedescris. Vă dați seama cum suntem dacă copiii de 6 și 9 ani au ajuns să conștientizeze că trebuie să mănânce mai puțină pâine că să le rămână și pentru a doua zi.”, a povestit astăzi, Georgeta Alexandru, mama a doi copii din localitatea Cîrligu Mare.
Astăzi, după cinci zile, la Glodeanu Siliștea a ajuns mașina cu pâine. Alte ajutoare constând în alimente și apă vor fi duse în zonă de jandarmi și pompieri, pentru a nu ajunge să trăim drame și mai mari de atît.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.