Generalul de brigadă, Lucian Foca, este noul comandant al Diviziei 2 Infanterie Getica, numirea sa realizându-se miercuri în prezența ministrului Apărării Mircea Dușa și a celui care s-a aflat până mai ieri în acest post, Nicolae Ciucă, avansat șef al Statului Major al Forțelor Terestre. La festivitate, pe lângă oficialii militari, au mai participat președintele și vicepreședintele COnsiliului Județean, Cristi Bîgiu și Cristinel Romanescu, primarul Constantin Boșcodeală, prefectul Gabriel Baltă și deputatul Marcel Ciolacu.

În cadrul vizitei sale la Buzău, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a vorbit despre planurile Armatei în 2014 și  despre dotările ce se doresc a se face în noul an.

„Am făcut demersuri nenumărate iar premierul a înțeles că Armata a fost neglijată foarte mult timp, astfel că  în 2014 vom avea un buget mai mare. Avem programe de înzestrare iar cel ce vizează forțele aeriene este cel mai de amploare. Am început să aducem avioanele de transport  Spartan,  6 dintre ele au ajuns deja. Ultimul urmează să fie livrat într-o săptămână- două. Avioanele Spartan împreuna cu Hercules C-130 asigură necesarul de capabilitate al Armatei Române pe distanțe lungi, medii și scurte. Un alt program important este cel de dotare cu avioane multirol, care după ani de dispute am reușit să declanșăm acest program de înzestrare datorită faptului că resursa de zbor a avioanelor MIG va fi epuizată in 2017, deși au fost modernizate. Noi ca stat va trebui să asigurăm Poliția Aeriană și nu era normal ca România care a avut o flotă serioasă de vânătoare să apeleze la alt stat să  se asigure securitatea aeriană”, a declarat la Buzău ministrul Apărării Mircea Dușa.

La Buzău, ministrul Dușa a dezvăluit și că cercetătorii români ucrează la  realizarea unui transportor blindat  autohton.

”Există un program de dotare cu transportoare Piranha iar ultimul lot de astfel de vehicule va ajunge în acest an, dar din banii puțini mai facem și cercetare militară și lucrăm cu inginerii de la Moreni să realizăm un nou transportor blindat românesc care să facă față misiunilor forțelor terestre. În privința forțelor terestre am reușit dotarea de ultimă ora a acelor brigăzi de operații speciale care pot îndeplini orice misiuni în țară sau în afara ei cum este și unitatea de la Buzău”, a precizat Dușa.

Întrebat dacă România va mai primi drone, ministrul Apărării a precizat că informația nu este una publică dar că țara noastră împreună cu statele NATO își asigură necesarul de tehnică pentru culegerea de informații: ”România împreună cu statele NATO își asigură necesarul de tehnică pentru culegerea de informații. Avem discuții cu partenerii din SUA ca România să se mai doteze cu echipamente militare odată cu retragerea forțelor americane din teatrele de operații. Noi am selecționat serie de repere de care credem că avem nevoie și în funcție de analizele care se vor face la Pentagon  și tinând cont de faptul că ne-au sprijinit de fiecare data acele repere să fie disponibilizate către Armata Română”     .

După ceremonia militară, ministrul Dușa a plecat spre localitatea vrânceană Gura Caliței, la militarul Florinel Enache, mutilat în Afganistan, unde se afla în misiune. Enache și-a pierdut ambele picioare și mâna stângă în urma exploziei unui dispozitiv improvizat, pe frontul din Afganistan. Miercuri, Florinel Enache împlineşte 40 de ani. ”Plec spre Gura Caliței la eroul nostru Florinel care a suferit serios în teatrele de operații și am ținut să mă deplasez personal să îi urez la mulți ani astăzi de ziua lui,  ținând cont de faptul că a fost anul trecut la el chiar președintele Obama”, a conchis Mircea Dușa.

 

Ciprian STERIAN

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.