GALERIE FOTO: Geoparcul Ținutul Buzăului, gazdă a ședinței Comisiei Parlamentare UNESCO

1

Primăria comunei Lopătari a fot, joi, gazda Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO care, la invitația președintelui COnsiliului Județeann Buzău, Petre Emanoil Neagu, și-a desfășurat ședința de lucru în Geoparcul Ținutul Buzăului. Geoparcul Ținutul Buzăului își propune să fie cel de-al doilea geoparc acreditat UNESCO din România după Geoparcul Țara Hațegului. Membrii comisiei parlamentare au fost primiți la Buzău încă de miercuri seară iar joi au avut mai multe vizite în teritoriu pentru a se convinge pe viu că geoparcul care reunește 18 comune buzoiene merită să facă parte din Reteaua Globală a Geoparcurilor UNESCO. Din delegația sosită la Buzău au făcut parte Simion Lucian-Eduard – deputat PSD, Dobrovici-Bacalbaşa Nicolae – deputat PSD, Nechifor Cătălin-Ioan -deputat PSD, Aichimoaie Ionut -consilier, Jelev Ioan – Reprezentant Comitetul Naţional Român M.A.B. UNESCO, dar și parlamentarii buzoieni Sorin Lazăr – deputat, Sebastian Radu – deputat, Păle Dănuț – deputat, Ionela Viorela Dobrică – deputat, Lucian Romașcanu – senator și Liliana Zbîrnea – senator.

Totodată la discuții au luat parte primarii celor 18 comune care fac parte din Geoparcul „Ținutul Buzăului” respectiv Brăești, Beceni, Berca, Bisoca, Bozioru, Cănești, Chiliile, Colți, Cozieni, Lopătari, Mînzălești, Odăile, Pănătău, Pârscov, Sărulești, Scorțoasa, Valea Salciei, Vintilă-Vodă.

„Astăzi se întâmplă un lucru deosebit, Comisia permanentă a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația UNESCO își desfășoară lucrările în teritoriu, au luat pulsul comunităților din Geoparcul Ținutul Buzăului. Dacă acest proiect de suflet al nostru va intra în galeria de elită a geoparcurilor acreditate UNESCO va însemna foarte mult pentru comunitate. De la spiritualitate, până la avantaje economice și faptul că am putea să ne promovăm altfel județul și țara mai ales că această zonă este una dintre cele mai frumoase din țară fără a spune vorbe mari. Așa cum spuneau și domnii din comisie ne avantajează foarte mult și poziția geostrategică fiind foarte aproape de orașe mari precum Ploiești, București, Brașov sau Covasna.  O zonă unde oamenii au ce să vadă de la Peștera de sare 6S , la Focurile Vii, la Vulcanii Noroioși, se pot face drumeții, tradițiile locuitorilor s-au păstrat, există diferite posibilități de agrement pe lacurile Mocearu și Meledic și suntem foarte aproape de zona Sărulești Bisoca unde oamenii au într-adevăr ce să vadă. Trebuie să ne dăm mâna atât autorități locale,  administratorii Geoparcului, la autorități județene, la Parlamentari și chiar Guvern pentru că realizarea acestui obiectiv nu o să fie doar mândria județului Buzău ci a întregii țări”, a declarat președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Timp de mai bine de o oră profesorul Alexandru Andrășanu, cel care a pus bazele Geoparcului Ținutul Buzăului în anul 2007 și managerul geoparcului Răzvan Popa le-au explicat senatorilor și deputaților care fac parte din Comisia Parlamentară pentru UNESCO  ce ar însemna acreditarea Geoparcului Ținutul Buzăului atât pentru comunitatea locală cât și pentru țară în general.

„Geoparcul Ținutul Buzăului are un potențial foarte mare, este un teritoriu deosebit, excepțional din punct de vedere geologic, natural și uman. E un teritoriu unde legătura dintre oameni și pământ s-a păstrat și noi vrem să o promovăm la nivel național și internațional. Eu cred că faptul că astăzi am avut aici vizita Comisiei Parlamentare pentru UNESCO înseamnă că lucrurile se mișcă și există o voință puternică pentru așa ceva. Avem o echipă de oameni profesioniști care lucrăm din anul 2007 în numele Universității București în parteneriat cu Consiliul Județean și sunt foarte optimist că acest lucru se poate realiza”, a declarat profesorul universitar Alexandru Andrășanu, cel care a pus bazele Geoparcului Ținutul Buzăului.

La rândul său, managerul Geoparcului Ținutul Buzăului, Răzvan Popa le-a prezentat membrilor comisiei parlamentare realizările pe care echipa pe care o coordonează le-a reușit până la acest moment.

„Legătura dintre om și natură face Buzăul cu totul deosebit. Avem un cadru natural cu fenomene spectaculoase, Vulcanii Noroioși, Focuri Vii, sare, pietre cu forme ciudate și niște oameni care locuiesc aici și care au încercat să își explice mediul în care trăiau și dincolo de acțiunea directă dintre om și aceste lucruri oamenii au încercat să își explice aceste fenomene și astfel au apărut povești. Poveștile pot fi povești ale satului cu eroi ai locului sau povești cu ființe supranaturale, balauri, căpcăuni, spirite etc. Cred că această relație este cea mai importantă ca surprinde exact esența locului”, este de părere Răzvan Popa manager al Geoparcului Ținutul Buzăului.

După discuțiile avute la Primăria Lopătari membrii Comisiei Parlamentare UNESCO au vizitat o serie de obiective din cadrul Geoparcului Ținutul Buzăului cum ar fi Muzeul 7 Locuri de Poveste, din Lopătari, Muzeul Timpul Omului din Mânzălești și Tabăra de Sculptură în lemn de la Meledic.

În urma consultărilor cu autorităţile locale şi specialiştii în domeniu, care au oferit o imagine mult mai exactă a situaţiei existente, membrii comisiei vor stabili un plan comun de acţiuni pentru introducerea Geoparcului Ținutul Buzăului în reţeaua Globală  UNESCO.

”Le mulțumesc tuturor membrilor delegației Comisiei comune pentru relația cu UNESCO pentru că au răspuns invitației noastre de a realiza o vizită în Geoparcul Ținutul Buzăului. Geoparcul Ținutul Buzăului reprezintă un proiect pe termen lung, un instrument de dezvoltare durabilă a unui număr de 18 comunități din județul Buzău. Acest proiect are nevoie de sprijinul tuturor factorilor de decizie atât de la nivel local, cât și național și doresc să le mulțumesc și să felicit primarii celor 18 localități și parlamentarii buzoieni pentru implicare.”, a declarat la final președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

 

1 COMENTARIU

  1. Nici nu va dati seama ce beneficii extraordinare va aduce acest proiect pentru localnici! Tratati-l cu maxima seriozitate si inteligenta. Tinutul Buzaului va deveni un pol de atractie turistica si un magnet pentru operatorii din turism. Am vazut asa ceva in Europa iar localnicii mi-au spus ca nivelul de trai dupa aparitia geoparcului este net superior celui din trecut. Succes!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.