Ceremonia de întronizare a noului arhiepiscop de Buzău și Vrancea, după trecerea la cele sfinte pe 7 ianuarie 2013 a Înaltpreasfințitului Epifanie Norocel, a debutat la ora 12.00, în prezența a mii de enoriași și a sute de preoți, înalți prelați, în fruntea cu preafericitul părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Printre cei prezenți la ceremonial s-au numărat și numeroase oficialități din Buzău, Vrancea dar și de la București, reprezentanți ai Președinției și Guvernului: Cristian Diaconescu, Ecaterina Andronescu, Mircea Geoană, Neculai Onțanu, Eugen Nicolicea, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, prefectul județului Buzău, Gabriel Baltă, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Buzău, Cristi Bîgiu, primarii Constantin Boșcodeală și Viorel Holban, viceprimarii municipiului Buzău, procurorul Dorina Danielescu și parlamentarii George Scutaru, Marcel Ciolacu, Marian Ghiveciu și Gheorghe Coman.
Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a transmis mesajul şefului statului, Traian Băsescu, cu ocazia întronizării ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei iar Secretarul de stat pentru Culte Victor Opaschi a dat citire mesajului premierului Victor Ponta.
De asemenea, la întronizarea noului arhiepiscop de Buzău și Vrancea au participat sute de înalte feţe bisericeşti din ţară şi străinătate, din țări precum Turcia, Grecia, Cipru și Rusia.
”Acest rang mă onorează dar mă şi îndatorează. Emoţiile sunt mari atunci când mă gândesc la responsabilităţile pe care le am faţă de enoriaşi, de comunitate. În condiţiile actuale, de criză economică şi probleme sociale grave, oamenii au mai mult ca niciodată nevoie de repere morale. Un rol important în a crea omului contemporan repere morale îl au cei care păstoresc biserica”, a spus duminică înaltpreasfințitul Ciprian, noul arhiepiscop de Buzău și Vrancea, în discursul rostit după întronizare.
”Ca Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei, voi milita pentru continuitate şi pentru dinamizarea vieţii bisericeşti. Voi fi prezent în viaţa preoţilor şi a credincioşilor. Voi colabora cu cei care slujesc poporul. Rog credincioşii să fie alături de mine”, a mai precizat ÎPS Ciprian.
Totodată, noul arhiepiscop al Buzăului și Vrancei a mărturisit că vine cu bucurie la Buzău, locul în care s-a format ca preot și unde are atâția cunoscuți și de unde nu are de gând să plece.
”Vin cu bucurie, cu drag în mijlocul credincioșilor și preoților, aici m-am format, preoții mă cunosc, aici sunt profesorii mei, știu că m-au dorit și m-au așteptat cu multă dragoste iar asta e o încurajare pentru mine și o mângâiere duhovnicească. Sunt încredințat că Dumnezeu mă va ajuta să port această povară, nu cred că o să simt singur aici, îi am pe Dumnezeu, pe Maica Domnului, îi am pe sfinți, pe preoți și credincioșii pe care i-am cunoscut pe vremea seminarului când am absolvit aici, mergeam la slujbe alături de vrednicul de pomenire, Epifanie, eu conduceam un cor al seminarului, cu încredere pornesc la drum, la un nou început. Am venit aici ca să rămân , nicidecum să plec, vin hotărât să slujesc biserica, sunt vremuri în care e nevoie de multă compasiune, de ajutor din partea păstorilor și arhipăstorului, dar și eu am nevoie de ajutor să răzbesc în această povară”, a mai spus ÎPS Ciprian.
La ceremonia de întronizare a noului Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei au participat aproape 5.000 de persoane care au urmărit slujba pe două ecrane imense amplasate în curtea Catedralei și în rondul din centrul orașului. Unui număr de trei enoriași care au participat duminică la întronizarea noului arhiepiscop de Buzău și Vrancei, ÎPS Ciprian, li s-a făcut rău. Oamenii au primit ajutor medical la fața locului de la echipajele medicale mobilizate la evenimentul desfășurat în catedrala arhiepiscopală din centrul Buzăului.
După terminarea ceremoniei Patriarhul împreună cu membrii Sfântului Sinod și cu invitații din partea Bisericilor Ortodoxe din Cipru, Grecia, Turcia și Rusia au mers la masa pregătită la restaurantul Hotelului Pietroasa.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.