Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Oprea a participat astăzi la Boboc la sărbătorirea a 100 de ani de la înființarea Școlii de Aplicație pentru Forțele Aeriene „Aurel Vlaicu”. Ceremonia a fost extrem de scurtă, a debutat cu primirea ministrului, a continuat cu o slujbă religioasă urmată de discursurile comandantului școlii, comandor Marius Mihai Oatu și ministrului Gabriel Oprea.
Ministrul i-a felicitat pe cei care au urmat de-a lungul anilor cursurile Școlii de Aplicație pentru Forțele Aeriene și i-a îndrumat pe actualii și viitorii cursanți să acorde o importanță deosebită pregătirii teoretice și practice pentru a putea face față actualelor cerințe ale aviației moderne.
„Sunteţi viitorii ambasadori ai României prin misiunile la care veţi participa, aveţi de păstrat o tradiţie de un veac şi trebuie să acordaţi o importanţă totală pregătirii la standardele internaţionale”, a declarat ministrul Gabriel Oprea.
Festivitatea s-a încheiat cu o defilare a militarilor unității de la Boboc dar și cu o demonstrație de zbor în formație făcută de elicopterele și avioanele aflate în dotarea Școlii de Aplicație pentru Forțele Aeriene. Ministrul Gabriel Oprea a trecut apoi în revistă tehnica din dotarea școlii și a participat la masa festivă organizată cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființarea Școlii de Aplicație pentru Forțele Aeriene „Aurel Vlaicu”.
Școala de Aplicație pentru Forțele Aeriene „Aurel Vlaicu” a luat ființă la 1 aprilie 1912 sub conducerea maiorului Ion Macri, fiind cea de-a doua școală de aviație din lume după cea din Marea Britanie. Cea de-a doua, Școala de Piloți Militari și Civili, a fost înființată la 1 august 1912, pe aerodromul Băneasa, de către Valentin Bibescu. Ambele școli militare au avut o activitate fructuoasă, reușind să pregătească și să breveteze circa 100 de piloți militari, numai în perioada 1912-1918.
În timpul primului razboi mondial, Școala militară de aviație a fost evacuată pentru scurt timp la Tecuci, apoi la Bârlad, Botoșani și Odessa.
Dupa 1948 învațământul militar de aviație a început să se reorganizeze în garnizoanele Sibiu, Mediaș și Tecuci.
La 1 august 2003, ca urmare a procesului de transformare și redimensionare din cadrul Forțelor Aeriene, Școala de Aplicație pentru Aviație își schimbă denumirea în Școala de Aplicație pentru Forțele Aeriene și reunește cele trei categorii de arme specifice Forțelor Aeriene: aviație, artilerie și rachete sol-aer și radiolocație.
În anul 2007 au fost finalizate două proiecte importante, constând în procesul de modernizare a infrastructurii pistei de decolare și punerea în funcțiune a simulatorului de zbor al avionului IAR – 99 ȘOIM.
La 1 septembrie 2008 pentru eficientizarea procesului de instruire, Școala de Aplicație pentru Forțele Aeriene s-a reorganizat, înființându-se Centrul de Instruire pentru Forțele Aeriene.
În perioada 15-17 iunie 2010 Școala de Aplicație pentru Forțele Aeriene a sarbătorit reușita inginerului aviator Aurel Vlaicu, patronul spiritual al școlii, printr-o suită de manifestări științifice și culturale. Cu această ocazie drapelul de luptă al Școlii de Aplicație pentru Forțele Aeriene „Aurel Vlaicu ” a fost decorat, cu Ordinul „Virtutea Aeronautică ” în grad de „Ofițer „.

Ciprian STERIAN

3 COMENTARII

 1. La aceasta ceremonie, printre altele, a avut loc si urmatoprul dialog:
  -… eu am 3.000 ore de zbor, voi cate aveti?
  -?
  – Ce promotie sunteti?
  – 2010. Dv. cam cate ore credeti ca avem?!
  – Pai, vreo 250…
  – ( si a venit raspunsul sec, care ar trebui sa dea de gandit celor care ar trebui sa aiba cu ce gandi)67.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.