Guvernul a adoptat, marți seară, după două ore de dezbateri bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale. Ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, a anunțat la ieșirea de la ședința de Guvern că proiectul bugetului de stat pentru anul 2017, elaborat pe o creştere economică estimată de 5,2% din PIB. un deficit de 3% şi o rată a inflaţiei de 1,4% a fost adoptat de Executiv. Totodată, potrivit lui Călin Popescu Tăriceanu, miercuri dimineaţă, se vor reuni în şedinţă, Birourile Permanente ale Parlamentului, pentru a stabili calendarul dezbaterii bugetului în comisii, iar apoi, în plen.

Totodată, Guvernul a adoptat, marţi seară, prin Ordonanţă de Urgenţă, şi modificarea codurilor penale, a anunţat ministrul Justiţiei, Florin Iordache.

Potrivit OUG, incriminarea penală a abuzului în serviciu se va face doar pentru prejudicii mai mari de 200.000 de lei. Florin Iordache a spus că se menţine pragul de 200.000 de lei, dar este eliminată condiţia punerii în mişcare la plângerea prealabilă.

”La abuz în serviciu, a fost eliminată plângerea prealabilă şi s-a precizat că numai încălcările legii pentru cuantumul acela pe care noi l-am stabilit, de 200.000 de lei”, a declarat Florin Iordache, ministrul Justiţiei.

Pentru prejudiciile sub această sumă se vor întreprinde doar demersuri administrative. ”Nu este sancţionat penal. Ce este sub 200.000 de lei nu se mai sancţionează penal, se recuperează prejudiciul. Considerăm că este un cuantum rezonabil”, a apreciat Iordache.

Întrebat care sunt oamenii politici care vor beneficia de aceste modificări, Iordache a răspuns: ”OUG şi proiectele de lege nu s-au făcut pentru oameni politici sau pentru persoane. S-au făcut pentru infracţiuni.”

De asemena, Guvernul a adoptat, marţi seară, proiectul de lege privind graţierea unor pedepse, a anunţat, la finalul şedinţei Cabinetului, ministrul Justiţiei, Florin Iordache. ”Am adoptat o serie de măsuri care vizează evitarea unei hotărâri pilot la CEDO şi în acest sens am adoptat proicetul de lege privind graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative, privative de libertate şi cel de-al doilea proiect de lege vizează lege pentru completarea legii 254/2013 privind executarea pedepselor. La prima lege, cea care vizează graţierea unor pedepse, am eliminat, aşa cum a fost şi în proiectul iniţial şi nu vizează violatorii, faptele de corupţie, actele cu violenţă, recidiviştii, pedepsele cu suspendare şi prioritar pentru noi a fost recuperarea prejudiciului”, a spus Florin Iordache.

El a precizat că acest proiect de lege privind graţierea unor pedepse va merge în procedură de urgenţă în Parlament, alături de un alt proiect de lege adoptat marţi seară de Guvernul Grindeanu.

Ministrul Justiţiei a spus că cel de-al doilea proiect de lege vizează modificarea Legii privind executarea pedepselor. ”Cea de-a doua măsură, cea care vizează legea 254 privind executarea pedepselor este o iniţiativă a vechiului Guvern care (sic!) am aranajat-o şi am pus-o în concordanţă cu conducearea ANP astfel încât să poată fi uşor aplicată, astfel încât este vorba de recursul în compensare. La fiecare 10 zile, cei care sunt în penitenciar şi beneficiază de nişte condiţii deosebite, practic câştigă câte o zi. Deci practic la o lună câştigă 3 zile, este o iniţiativă a vechiului Guvern pe care noi am pus-o în concordanţă cu observaţiile pe care le-au făcut cei de la ANP. În acelaşi timp, azi o dată cu adoptarea bugetului de stat am venit în completarea acestor măsuri pentru evitarea a unei hotărâri pilot a CEDO cu alocarea unor resurse suplimentare pentru creşterea cu 50% a nomei de hrană, asigurarea fondurilor necesare pentru implementarea proiectelor de investiţii şi în acest sens vizăm începerea în acest an şi au fost alocate fonduri pentru începerea în acest an a două penitenciare de câte o mie de locuri, unul la Caracal, altul la Berceni în judeţul Prahova. Cea de a treia măsură, tot cuprinsă în bugetul de stat pentru acest an vizează modernizarea a trei peniteciare: Giurgiu, Deva şi Codlea în care se vor crea 350 de noi locuri de detenţie şi vor fi modernizate 500 de locuri”, a declarat Iordache.

El a susţinut că aceste proiecte de lege au fost adoptate doar pentru a „evita o hotărâre pilot la CEDO”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.