Ședință extraordinară cu scandal a Consiliului Local Municipal, aleșii certându-se minute în șir pe marginea proiectului de hotărâre privind  aprobarea cooperării Consiliului Local Municipal al municipiului Buzău cu Asociația Club Rortary  Buzău în vederea realizării în comun a proiectului „Centru științific destinat apropierii elevilor și tinerilor buzoieni de științele exacte și tehnologiile moderne”.

Încă din debutul ședinței consilierii liberali au cerut retragerea de pe ordinea de zi a proiectului respective pe motiv că acesta nu are un caracter de urgență conform legii și ca atare nu ar avea ce să caute e ordinea de zi a unei ședințe extraordinare. În plus, liberalii au mai reclamat și anumite inadvertențe în redactarea contractului care ar urma să se parafeze între municipalitate și Asociația Club Rotary Buzău drept pentru care au solicitat răgaz pentru studierea materialelor până la ședința ordinară programată la final de lună.

Solicitările liberalilor au picat la vot și astfel ordinea de zi a rămas neschimbată. La momentul votului consilierii opoziției au cerut detalii suplimentare de la reprezentantul Club Rotary Buzău, nimeni altul decât avocatul Lucian Sălcuțan ajuns din nou, în calitate de invitat în Sala „Stan Săraru” a Primăriei Municipiului Buzău.

Pus în fața unui tir de întrebări venite din partea aleșilor locali referitoare la caracterul urgent a hotărârii de consiliu supusă dezbaterii și a detaliilor care ar fi lipsit din contractual cadru, parte integrantă a hotărârii supusă dezbaterii, Sălcuțan a avut o ieșire neinspirată care i-a întărâtat și mai tare pe consilierii opoziției.

„Dar nu înțeleg de ce vă interesează pe dumneavoastră cine investește atâta timp cât nu sunt banii dumneavoastră”, a replicat avocatul Lucian Sălcuțan la întrebările referitoare la cine va construi centrul, valoarea investiției și ce se va întâmpla cu acesta după o perioadă mai îndelungată de timp.

Si consilierul independent Constantin Ionescu i-a imputat lui Săcuțan lipsa mai multor date care, în opinia sa, ar fi trebuit trecute în contractul cadru. Plecând de la numele părților care nu erau completate și până la valoarea sau cine realizează investiția.

Discuțiile au continuat pe un ton ridicat însă până la final proiectul a fost adoptat cu votul majorității consilierilor prezenți singurii care s-au abținut fiind consilierii liberali si independentul Constantin Ionescu.

După ședință, consilierul Liviu Barbu a oferit explicații referitoare la „reticența” consilierilor liberali în fața respectivului proiect de hotărâre.

„Nu am spus nici o secundă că nu am vrea sa votăm acest proiect. Nu am înțeles caracterul său urgent și am cerut răgaz să îl studiem.  Există multe date care lipsesc din acest proiect de hotărâre. Unde se va face, de către cine, în ce constă „cooperarea” Consiliului Local Municipal și câte și mai câte. Sigur este extraordinar să se facă așa ceva, pe un teren pe care îl primim, cu investiția altcuiva însă pare prea frumos. Nu cumva se urmărește altceva, ne putem gândi că poate cineva vrea să își asigure o altă intrare cu utilități pe banii municipalității într-o anumită societate sau mai știu eu ce. Nu am cerut decât timp să studiem problema. Atât”, a declarat consilierul liberal Liviu Barbu.

La rândul său, avocatul Lucian Sălcuțan, presedinte al Club Rotary Buzău a reacționat la materialul publicat de Observatorul Buzoian și a venit cu o serie de precizări pe care le redăm mai jos:

„Înteleg accentele partizane din articol, totuși, e un proiect prea important pentru copiii buzoieni pentru a-l murdări în micimea politicii locale. Dl Barbu trebuia doar să citească 2 PAGINI pentru a-și răspunde la întrebări. Din declarație se vede că nu a înțeles însă despre ce este vorba. Dacă ați fi fost corecți, ați fi dat și ce am răspuns eu: ROTARY ADUNĂ 1.000.000 EURO PENTRU A FACE UN Science Centre și cere Consiliului să îi fie partener, așa cum se întâmplă pretutindeni în lume. Clădirea, terenul și echipamentele sunt aduse de Rotary și nu se donează Consiliului. Împreună cu cei ce au DATORIA să se ocupe de educația copiilor buzoieni, Consiliul Local și Primăria Buzău, cel puțin 10 ani vor fi făcute programe pentru a oferi copiilor șansa de a se bucura de metode educaționale la nivelul cel mai înalt mondial și a petrece un timp ce calitate în acest Scinece Centre. Este un centru zonal, ce va aduce la Buzău multi copii și adulți din județele limitrofe și chiar din întreaga țară. Ma întreb, de ce PNL a fost lovit brusc de formalism, pentru cel mai important proiect educațional din România?” 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.