Ratesti
Ratesti

Alunecările de teren și viiturile formate în urma ploilor abundente dau bătăi de cap autorităților județene. Anul trecut mai multe astfel de fenomene au afectat infrastructura rutieră a județului care a avut nevoie de intervenții costisitoare pentru ca anumite localități și implicit populația aferentă să nu rămână izolate de restul județului. În comuna Scorțoasa după trei zile de ploi în primăvara anului 2012, din cauza debitului neobișnuit de mare al părăului Sărățel, o grindă de susținere a cedat iar o parte din pod s-a prăbușit în albie.

scortoasa
Scorțoasa

Podul, aflat pe DJ 102F, era singura cale de acces către locuințele a peste 1700 de persoane din comunele Scorțoasa, Cănești și Chiliile. Autoritățile județene au dispus imediat amenajarea unei variante de serviciu pentru circulația pe DJ 102 urmată de demararea lucrărilor de refacere a podului afectat. După aproape 2 luni de muncă susținută, constructorul, S.C. Liciu Con, a reușit să predea lucrarea realizând refacerea suprastructurii podului dar și lucrări de amenajare a albiei pârâului astfel încât, la o eventuală viitură, să nu apară din nou probleme.
O altă lucrare complexă cauzată tot de fenomenele meteorologice extreme a fost și alunecarea de teren de pe drumul județean 100H la kilometrul 30+900, în localitatea Haleş.

Tisau
Hales

Aici, o bucată de pământ aflată pe partea dreaptă a drumului judeţean, s-a prăbușit și odată cu ea și un sens de mers al drumului județean.
Pentru refacerea căii de acces a fost nevoie de o lucrare complexă de consolidare realizându-se mai mulți piloni cu diametru de peste un metru și o adâncime de 8 metri. De asemenea s-au realizat șanțuri și rigole dar și un podeț pentru colectarea apelor de suprafață concomitent cu refacerea părții carosabile și montarea parapeților de protecție aferenți. Lucrarea a fost finalizată în luna octombrie și realizată de societatea Conferic.

Ratesti2
Rătești

O altă lucrare de amploare finalizată chiar în urmă cu câteva zile a fost alunecarea de teren produsă pe DJ 203L pe raza localității Rătești. Aici, în primăvara anului trecut o alunecare de teren a făcut ca un sens de mers din drumul județean 203L dar și podețul care asigura scurgerea apelor adunate de pe versanți să fie complet distrus. Timp aproape un an în zonă s-a circulat pe un singur sens dar după alocarea sumelor necesare drumul a fost refăcut la fel și podețul iar albia în amonte și în aval de podeț a fost amenajată astfel încât o eventuală scurgere masivă a torenților de pe versant să nu mai aibă același deznodământ . Lucrarea a fost finalizată iar reprezentanții Consiliului Județean urmează să o recepționeze în cursul acestei luni.
Chiar și așa acestea sunt doar o mică parte din drumurile care au ridicat probleme autorităților județene și care, din fericire, au fost rezolvate. Există însă și altele pentru care se caută banii necesari și care ar putea ceda la orice ploaie mai însemnată cantitativ așa cum a fost cazul și în primăvară la Lopătari.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.