Aproape 90 de buzoieni cu handicap şi însoţitori ai acestora au protestat, astăzi, în faţa Primăriei Buzău, din cauza întârzierilor la plata indemizaţiilor pe care trebuie să le primească cei care au în grijă persoane cu dizabilităţi.
Pe o vreme friguroasă şi ploioasă, cei aproape 90 de protestatari s-au adunat în faţa Primăriei Buzău şi au scandat zeci de minute mesaje la adresa edililor locali şi a guvernanţilor pe care îi consideră vinovaţi că nu şi-au luat salariile la timp. La Buzău, însoţitorii persoanelor cu handicap au restanţe salariale de 4 luni de zile la care se adaugă concedii neplătite în unele cazuri de un an de zile.
„De ce în toate comunele au fost bani pentru salariile însoţitorilor persoanelor cu handicap şi la Buzău nu au fost? Am ieşit în stradă să ne cerem drepturile pentru că nu putem trăim fără nici un leu. Am adoptat o fetiţă de la centru de plasament când avea 6 luni, acum are 28 de ani, are o tumoare gigant. Nimeni nu m-a întrebat în acest timp dacă am cu ce-i lua tratamentul, dacă am cu ce o îngriji şi cu ce o hrăni. E imobilizată la pat şi nu ştiu încotro s-o mai iau”, a declarat Georgeta Epure, însoţitor persoană cu handicap.
După ce şi-au făcut publice nemulţumirile şi nevoile, oamenii şi-au delegat câţiva reprezentanţi care au mers la discuţiile cu primarul Buzăului, Constantin Boşcodeală.
“Aveţi idee ce potenţial se ascunde în spatele acestor oameni care trăiesc fără nici un leu lună de lună, fără lumină, fără pâine. Aşteptăm un răspuns, domnule primar, dacă propunem eutanasierea persoanelor cu handicap grav”, a declarat Ionica Tarău, reprezentantul însoţitorilor persoanelor cu handicap.
În urma discuţiilor cu primarul oraşului, oamenii au aflat că o parte din salariile restante le vor fi virate în cursul zilei de astăzi, alte două salarii le vor ajunge în conturi pe 29 noiembrie iar ultimul salariu, cel aferent lunii noiembrie, le va fi plătit pe 10 decembrie.
Conform primarului oraşului Buzău, lucrurile vor fi însă mult mai complicate anul viitor, întrucât bugetul pentru asistenţa socială propus pentru 2012 este mai mic cu 65 la sută decât cel de anul acesta când oricum au fost probleme foarte mari.
Pentru anul viitor suma solicitată de municipiul Buzău conform numărului de persoane de 80 de miliarde 500 de milioane de lei vechi.
”Din discuția avută cu directorul de la Finanțe care a fost ieri la Bucureşti special pentru asta, se pare că, Bucureştiul a întocmit proiectul de buget care va fi aprobat mâine la Guvern cu 65 la sută din această sumă”, a explicat primarul Buzăului Constantin Boşcodeală.
Pentru a nu se ajunge într-o asemenea situaţie, sindicaliştii care îi reprezintă pe însoţitorii persoanelor cu handicap au decis să-i contacteze pe toţi parlamentarii de Buzău pentru a-i convinge să susţină la dezbaterile bugetului în Parlament, modificarea sumelor alocate pentru judeţul Buzău, în aşa fel încât să fie acoperite integral salariile de anul viitor.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.