Mobilizare în întreg judeţul pentru strângerea dozelor de vaccin antigripal neutilizate, după ce Ministerul Sănătăţii a spus „STOP” campaniei de imunizare a populaţiei. Conducerea DSP Buzău a trimis notă către toți medicii de familie și către responsabilii cu vaccinarea din centrele sociale și din unitățile medicale să adune toate dozele de vaccin antigripal nefolosite și să le redirecționeze către DSP. Odată recuperate vaccinurile din județ, un reprezentant al Institutului Cantacuzino va ajunge la Buzău pentru a lua aceste doze care, cel mai probabil, vor fi distruse.

Judeţului Buzău i-au fost distribuite anul acesta 29 de mii 400 de doze de vaccin antigripal. Aproape 18 mii de oameni au primit serul care ar fi trebuit să-i ferească de virusuri. Aceşti oameni stau acum cu teama-n suflet că s-ar putea trezi cu reacţii din cauza vaccinului, pe care chiar specialiştii, l-au numit neconform. Din dozele rămase nefolosite, 2400 se află în stocul DSP iar restul de 9000 sunt împărţite în judeţ la medicii de familie, în unităţile medico-sociale ori în spitale, toți factorii delegați să se ocupe cu campania de vaccinare din aceste unități având sarcina acum să strângă vaccinurile și să le trimită pe adresa Direcției de Sănătate Publică, pentru ca mai apoi să ia calea Bucureștiului, așa cum a dispus Ministerul Sănătății.
Vaccinul antigripal a fost retras după ce s-a descoperit că nu oferea imunitate pentru toate virusurile gripale menţionate pe prospect, având o concentraţie scăzută a tulpinei B, o epidemie cu acest virus putând să izbucnească în orice moment și să-i lovească inclusiv pe cei vaccinați cu serul fabricat anul acesta. În aceste condiţii, se naște întrebarea dacă nu cumva oamenii ajung să nu mai aibă încredere în campaniile naționale de vaccinare, dacă nu cumva ajung să se teamă să-și mai ducă copiii ori bătrânii la vaccin, așa cum recomandă medicii români?
În timp ce oficialii din Ministerul Sănătăţii şi autorităţile medicale din teritoriu nu mai ştiu pe unde să scoată cămaşa, în subiectul campaniei de vaccinare antigripală, oamenii continuă să se îmbolnăvească pe capete. De la începutul anului, aproape 2800 de buzoieni au ajuns la medic cu viroze respiratorii şi pneumonii, iar mulţi dintre ei au avut nevoie chiar de internare. Din fericire, nu s-au înregistrat cazuri de gripă, potrivit ultimelor raportări prezentate de Direcția de Sănătate Publică Buzău.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.