Ion Băieșu, comemorat la Cernătești, comuna sa natală

0

Scriitorul Ion Băieșu a fost comemorat, miercuri, de rude, autorități locale și județene, la Cernătești, comună în care s-a născut pe 2 ianuarie 1933.
Evenimentul, care a coincis cu tripla sărbătoare de miercuri(Ziua Independenţei de Stat a României, Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial și Ziua Europei), a reunit sub același acoperiș unchi, veri și nepoți ai marelui scriitor, autorități locale, pe vicepreședintele Consiliului Județean, scriitori, oameni de cultură, reprezentanți ai Bibliotecii Județene, profesori și elevi care s-au strâns în comuna natală a lui Ion Băieșu, la 10 ani de la atribuirea numelui acestuia Bibliotecii Comunale.


„Ziua de 9 mai este o mare sărbătoare pentru românii de pretutindeni, sărbătorim Ziua Eroilor, Ziua Independenţei, Victoria Naţiunilor Unite şi Ziua Europei. Pentru localitatea noastră mai există un mare eveniment: s-au împlinit zece ani de când bibliotecii comunale i s-a atribuit numele Ion Băieşu, cel care este cetăţean de onoare al comunei Cernăteşti. În acest sens, am invitat rude ale scriitorului, scriitori şi organizăm o lansare de carte. Din păcate, foarte puţini tineri de la noi mai ştiu astăzi cine a fost Ion Băieşu. Puţin ştiu că a fost scriitor. Cred însă că mai putem regăsi alţi Tanţa şi Costel în locurile astea”, a declarat primarul comunei Cernăteşti, Petrache Mîrzea.

Marele absent de la comemorarea lui Ion Băeșu a fost chiar fiul acestuia, Radu Băieșu, care deși nu a putut onora invitația autorităților de la Cernătești din cauza unei probleme medicale, a oferit totuși organizatorilor fotocopii după manuscrisele scriitorului “Jurnalul” și “Comedia inumană” prinse într-o revistă editată special pentru acest eveniment.

„Colajul acesta de evenimente este o bucurie a comunităţii noastre. Am asociat evenimentele dedicate eroilor cu unul cultural, dovadă că această comunitate are multe 
resurse. În sală avem urmaşi direcţi ai lui Ion Băieşu. Din păcate, Băieşu a murit destul de tânăr, de aceea avem alături nepoţi, fraţi, apropiaţi de-ai familiei veniţi din toate părţile ţării. Ei au fost motorul acestui eveniment. Am pregătit cu această ocazie o scenetă a marelui scriitor, jucată de elevii din comună şi vom prezenta câteva manuscrise ale lui Băieşu, oferite de fiul scriitorului, care din motive de sănătate nu a putut ajunge astăzi aici”, a declarat unul dintre organizatori, Ion Nicolescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.