Viceprimarul municipiului Buzău, Ionuţ Apostu, fost director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Buzău, a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis în care susţine că ursul este o specie strict protejată, iar uciderea acestuia nu este o soluție. Apostu face, totodată, apel la şeful statului să ia măsuri, nu să se limiteze doar la declaraţii de presă.

În scrisoarea deschisă adresată preşedintelui Klaus Iohanis, viceprimarul Buzălui, Sorin Apostu, aflat înainte de a veni în administraţia municipală pe postul de director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Buzău susţine că a lansat,de-a şungul vremii numeroase semnale atât la MInisterul Mediului cît şi pe plan local, privind inexistenţa unor proceduri pentru intervenţii în cazuri similare celui petrecut la Sibiu, fără ca ceva să se schimbe însă. Mai mult, Apostu susţine că la nivelul judeţului Buzău nu există o armă standard pentru tranchilizare.

“(..)Ca urmare a sutelor de atacuri ale urșilor în gospodăriile populației, în ultimii ani am lansat numeroase semnale atât la nivelul Ministerului Mediului, cât și la nivel local privind inexistența unor proceduri pentru intervenții în cazuri similare celui petrecut la Sibiu. Martori îmi sunt membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență unde am spus în mod repetat că nu avem proceduri, că instituțiile abilitate nu au dotări (la nivelul județului Buzău nu avem o armă standard pentru tranchilizare). Doamna ex-prefect Mariana Buleandră poate confirma demersurile făcute pentru inițierea unei proceduri de intervenție în astfel de cazuri, când viața oamenilor este pusă în pericol de apariția urșilor în comunități. În cele din urmă am aprobat la nivelul Comitetului local o procedură pe bază de coduri de culori asemeni situațiilor de urgență, document care se regăsește și acum la nivelul Instituției Prefectului Buzău. Este un document ce poate fi analizat și luat drept bază de discuții pentru o eventuală procedură la nivel național, născut dintr-o nevoie acută de decizie în cazuri limită. Nu mai amintesc faptul că la acel moment oficiali ai MAI, chestionați în miez de noapte ce putem face cu un urs aflat în gospodăria unei sătence din zona Gura Teghii au opinat că ar fi cazul să fie scos un Kalașnikov și ursul să fie mitraliat imediat. Nu mai amintesc de ursul prins în laț în cireș mediatizat de toate televiziunile, iar autoritățile se aflau în imposibilitatea de tranchilizare a acestuia pentru că nu aveam dotările necesare. Poliția, Jandarmeria, Direcția Sanitar Veterinară, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, AJVPS, etc. Nimeni nu avea dotarea necesară pentru tranchilizarea ursului!”, scrie în scrisoarea deschisă fostul director al APM Buzău, IOnuţ Apostu.
Viceprimarul Buzăului susţine că deşi a făcut numeroase demersuri pentru identificarea unor soluţii care să fie puse în practică în cazuri limită, precum cel petrecut la Sibiu, nimeni nu a luat vreo decizie.

“Îmi imaginam că se va ajunge la CAZUL SIBIU mai devreme sau mai târziu, dar nimeni nu a vrut să ia o decizie.
Ursul este o specie strict protejată, iar uciderea acestuia nu este o soluție! Domnilor, treziți-vă!
Domnule președinte, luați măsuri, nu declarații de presă!”, conchide Apostu.

2 COMENTARII

  1. Interesant cum actualul Domn Vice dă sfaturi si cearta pe toata lumea. Mai mult vad ca trage de urechi toate institutiile statului cu reprezentativitate locala ca nu aveau si nici nu cred ca au arme pentru tranchilizare dar uita un amanunt definitoriu, gestionarul ursilor din padurile patriei este tocmai Ministerul Mediului prin acele reprezentante locale unde asta a fost director. Intrebare – Domnu vice daca tot sunt ai tai si tot esti asa destept de ce nu aveti voi o arma cu tranchilizante super ca sa va faceti treaba in curtea voastra ? Aveti menajere ??? Toata lumea-i vinovata numai voi nu aveti nici o treaba . Tocmai voi cei care sunteti DIRECT SI UNICI responsabili. Sa-ti fie rusine ca in loc sa te uiti in casa preferi sa dai in altii. Mizerabilule !!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.