dubita neagra

Zvonul lansat pe o rețea de socializare privind răpirea unor copii pentru a li se lua organele bagă spaima in părinții din Buzău. În ultimele zile tot mai multe persoane din municipiu și din localitățile limitrofe orașului au ajuns să își încuie copiii în casă de teamă să nu cadă pradă așa-zișilor hoți de organe.
Conform scenariului care circulă prin viu grai cu ajutorul șoferilor de maxi-taxi și a ”binevoitorilor” care postează mesaje pe rețelele de socializare, doi chinezi care circulă cu o „o dubiță” de culoare închisă răpesc copiii de pe stradă, le iau organele după care îi abandonează pe marginea drumului.
Pentru a da credibilitate poveștii, oamenii au ajuns să spună că polițiștii le-au transmis pe la locurile de joacă să nu își scape copiii din ochi pentru că în ultima vreme s-au înregistrat mai multe cazuri de minori răpiți.
Cazul nu este o premieră și a fost semnalat inițial în Capitală la începutul lunii iulie, pentru ca la scurt timp reprezentanții Poliției să emită un comunicat: „Facem apel la cei care primesc asemenea mesaje să nu le redirecţioneze către alte persoane, aceste mesaje sunt false şi nu fac altceva decât să creeze o stare de panică nejustificată. Reiterăm faptul că, niciun aspect precizat în aceste mesaje nu este real. Totodată, în cazul în care luaţi cunoştinţă de producerea vreunei fapte de natură contravenţională sau penală, vă rugăm să sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie sau să apelaţi numărul unic de urgenţă 112. Poliţia Capitalei vă asigură că nu se confruntă cu răpiri de copii şi vă solicită sprijinul în stoparea acestor mesaje“
La rândul lor, reprezentanții IPJ Buzău au transmis prin intermediul purtătorului de cuvânt, Florina Crucianu, că până la această oră nu s-au înregistrat cazuri de copii răpiți sau găsiți decedați, fără organe.
Cu toate acestea, zvonul se propagă cu repeziciune iar oamenii, din dorința de ajuta, distribuie informația fără a se gândi că pot produce panică.

Iată mai jos doar o parte din sutele de mesaje postate pe Facebook referitoare la falsul subiect al răpirii copiilor de către contrabandiștii de organe:

 „La noi în Dorobanți se vorbește la fiecare colț de stradă numai despre asta. Eu una nu cred în povestea asta. Dacă era adevărat vă dați seama că ar patrula Poliția în cartier non stop,dar nu prea vedem picior de polițist în zonă”

„măi, cică e adevarat, o colegă de muncă cunoaște unul din copii. cică i a luat tot din el și i-a lăsat înăuntrul lui bani și un bilet pentru părinți, cică pentru înmormântare 40 mil,am întrebat de ce la poliție nu zice nimeni nimic și mi-a spus ca să nu creeze mai mare isterie.”

„se zvonește că indivizii ar fi chinezi și iau la comandă pentru că organele pe piața neagra valorează o avere,iar autoritățile credeți că vor face ceva,eu zic că nu, că atât le trebuie să intre în conflict politic cu chinezii că ne-am ras de pe fața pământului.”

sunt doar câteva din sutele de  mesaje postate pe acest subiect pe un grup de pe o rețea de socializare.

 

Iar zvonistica nu se propagă doar pe Facebook. Mai multe persoane ne-au semnalat la redacție faptul că diverși copii ar fi fost găsiți fără suflare și cu organe lipsă, ba pe strada Transilvaniei, ba pe Șoseaua de Centură sau sub podul de la Vadu Pașii, informații care, din fericire,  nu s-au confirmat.

 

Ciprian  STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.