Constantin BOSCODEALA

Juristul Cristina Coroian va reprezenta Consiliul Local Municipal în procesul intentat de procurorii DNA primarului municipiului Buzău, Constantin Boșcodeală, pentru trei acuzații de abuz în funcție în formă continuată. Decizia a fost luată joi de majoritatea aleșilor municipali chiar dacă înainte de votul propriu zis consilierul PDL Ciprian Ene a ridicat problema unui conflict de interese, dat fiind că persoana desemnată este angajată a Primăriei iar șef  îi este chiar inculpatul din dosarul judecat la Judecătoria Brașov.
Secretarul Primăriei Buzău, Ștefan Nedelcu a explicat însă că nu există o altă soluție legală pentru a fi desemnat un reprezentant al municipalității în procesul ce va începe pe data de 10 octombrie la Judecătoria Brașov și din această cauză a fost aleasă această variantă.
„Există două posibilități- una de a fi reprezentați de un avocat, dar care trebuie plătit și aici ar trebui să solicit fonduri tot de la primarul Constantin Boșcodeală și altă soluție ar fi aceea de a desemna un angajat de la Compartimentul Juridic. ”, a declarat secretarul Primăriei Buzău, Ștefan Nedelcu.
Totodată, primarul municipiului Buzău consideră că rolul pe care îl va avea jurista Cristina Coroian va fi doar acela de a lua act de cele întâmplate la proces, urmând ca la următoarele termene Consiliul Local să decidă ce este de făcut.
„În procesul penal în care am fost trimis în judecată pe parcursul urmăririi penale nu a fost constituită nici o parte civilă cum nici până acum nu s-a constituit nici o parte civilă. Practic, paguba se presupune a fi din bugetul municipiului iar municipiul este reprezentat de mine și cum tot eu sunt cel trimis în judecată se consideră că este un conflict de interese. Judecătoria Brașov a solicitat ca, prin citație, Consiliul Local Municipal să reprezinte municipiul Buzău în procesul penal aferent. După părerea mea reprezentantul CLM(Cristina Coroian) nu poate decât să ia act de ce se întâmplă în dosar. Și un avocat dacă ar fi fost angajat tot de către mine ar fi fost același lucru”, a declarat primarul Constantin Boșcodeală.
La jumătatea lunii iulie, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a primarului Constantin Boșcodeală pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anilor 2002 – 2008, inculpatul Boșcodeală Constantin Octavian, în calitate de primar al municipiului Buzău, a acordat unor asociații sportive, persoane juridice non profit, în mod ilegal, fonduri nerambursabile din bugetul local și le-a asigurat folosința gratuită a Complexului Sportiv Gloria Buzău. Beneficiarii finali ai acestor sume și al dreptului de a folosi complexul sportiv sunt societăți comerciale aflate în diverse raporturi juridice cu asociațiile sportive.
Concret, în cursul anului 2008, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu pe care le avea în calitate de ordonator principal de credite, inculpatul Boșcodeală Constantin Octavian a dispus, în mod nelegal, plata sumei de 1.633.496,32 lei către ASOCIAȚIA SPORTIVĂ FOTBAL CLUB GLORIA BUZĂU (denumită în continuare „Asociația sportivă”) cu titlu de finanțare nerambursabila – din care suma de 279.496,32 lei reprezintă plăți directe efectuate către REGIA AUTONOMĂ MUNICIPALĂ (R.A.M.) BUZĂU (unitate din subordinea Consiliului Local Buzău, la care Asociația sportivă avea debite restante). De această sumă de bani a beneficiat, în mod indirect, S.C. Fotbal Club Gloria S.A. Buzău (agent economic privat la care primarul era acționar, în calitate de persoană fizică), firmă cu care Asociația sportivă avea încheiat un protocol conform căruia se obliga, contrar legii, să susțină activitatea sportivă a societății comerciale cu sumele primite de la bugetul local. De asemenea, S.C. Fotbal Club Gloria S.A. Buzău fusese obligată, prin hotărâre judecătorească, la plata debitelor restante către R.A.M. Buzău, în solidar cu Asociația sportivă (suma de 279.496,32 lei menționată mai sus).
În această modalitate, bugetul local al municipiului Buzău a fost prejudiciat cu suma de 1.633.496,32 lei.
De asemenea, la data de 19 mai 2006, fără a exista o hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Buzău, inculpatul Boșcodeală Constantin Octavian a acordat direct, în folosință gratuită, o parte a Complexului Sportiv Gloria, obiectiv aflat în proprietatea publică a municipiului Buzău, Asocierii în participațiune formate din Asociația Sportivă „Voința Buzău” și S.C. Monte Cris S.R.L. Buzău, bugetul local fiind prejudiciat cu suma de 2.675.555,22 lei, reprezentând veniturile nerealizate în perioada 1 ianuarie 2008 – 31 octombrie 2009.
În plus, începând cu anul 2002, când Complexul Sportiv Gloria a intrat în proprietatea publică a municipiului Buzău, primarul Boșcodeală Constantin Octavian a asigurat nelegal folosința gratuită a stadionului de fotbal ASOCIAȚIEI SPORTIVE FOTBAL CLUB GLORIA BUZĂU și, prin intermediul acesteia, S.C. Fotbal Club Gloria S.A. În acest mod, bugetul local a fost prejudiciat cu suma de 587.942,55 lei, reprezentând veniturile nerealizate din exploatarea bunului.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.