Mai e puţin şi vine altă vacanţă

Situaţia şcolară la sfârşitul semestrului întâi, anul şcolar în curs, arată alarmant la capitolul corigenţelor, al situaţiilor şcolare neîncheiate, indisciplină sau frecvenţă. Numărul mare de abateri de la regulamentul şcolar se reflectă în notele scăzute la purtare, peste cinci mii de elevi buzoieni având probleme grave cu disciplina.

Liceul deţine recordul la toate abaterile, deşi este nivelul de învăţământ cu cei mai puţini elevi, comparativ cu gimnaziul sau clasele primare. Peste 2560 de corigenţi, aproape 1700 elevi cu situaţii şcolare neîncheiate, care se transformă de cele mai multe ori, ulterior, în corigenţe sau abandon, 148 exmatriculări, 115 retraşi, 61 abandonări ale cursurilor şi 2620 liceeni cu nota scăzută la purtare. La clasele V-VIII (gimnaziul), raportul întocmit de responsabilii din Inspectoratul Şcolar Judeţean (I.Ş.J.) Buzău, semestrul întâi s-a finalizat cu 2451 corigenţi, 621 situaţii cu medii neîncheiate, 61 elevi neşcolarizaţi, o singură exmatriculare, 24 de retrageri şi 32 abandonuri şi 1440 note scăzute la purtare.

Clasele primare sunt şi ele lovite de trendul ascendent al situaţiilor indisciplinare şi al frecvenţei slabe. Chiar dacă, numeric, cazurile sunt de trei ori mai puţine decât la gimnaziu sau liceu, cifrele indică un start ratat pentru mulţi dintre copii aflaţi la primii paşi în sistemul de învăţământ. Cu peste 800 de corigenţe şi aproape 300 situaţii neîncheiate, bobocii sistemului calcă hotărât pe urmele colegilor mai mari. Îngrijorător este şi fenomenul abandonului şcolar, la care se adaugă retragerea de la cursuri, considerată separat dar care este o altă formă de a spune „rămas bun” şcolii.

Sorin DINCO

Citeşte şi Preşcolarii, primii mari absenţi din unităţile de învăţământ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.