A trecut un an de când în județul Buzău s-a pus lacătul pe trei unități spitalicești și, din păcate, în două dintre situații nimic nu a luat locul vechilor spitale.
În județul Buzău, la 1 aprilie 2011 au fost închise trei unități medicale: spitalul de boli cronice de la Pătârlagele care avea în jur de 40-45 de paturi, centrul de sănătate de la Pârscov unde erau două secții, Interne și una pentru pacienții în fază terminală și Spitalul de la Vintilă Vodă.
Doar în locația de la Vintilă Vodă, autoritățile locale au reușit să amenajeze și să deschidă un cămin de bătrâni cu 47 de locuri.
”Din punct de vedere financiar, din partea Primăriei Vintilă Vodă, efortul financiar a fost de aproape 2 miliarde de lei vechi iar un miliard de lei vechi au fost din contul fostului spital. Am executat lucrări de îmbunătățire, căldură, apă caldă, zugrăvit, mobilier nou în totalitate, lenjerii și saltele noi, am construit băi noi, pentru că erau în structura spitalului dar nu suficiente așa cum este necesar într-un cămin de bătrâni”, a declarat primarul din Vintilă Vodă, Constantin Petcu.
La Pârscov, primarul localității Gheorghe Sturzu spune că la un an de la desființarea vechiului spital încă se mai așteaptă avizul de la Ministerul Sănătății pentru redeschiderea altei unități medicale. Conform sursei citate, un medic buzoian a preluat spitalul în sistem privat și ar vrea să înființeze acolo două secții noi, una de Interne, una de Chirurgie.
”Ministerul n-a dat avizare pentru deschiderea. Aparatura este conservată și dată în concesiune unui doctor care așteaptă avizare de la minister. Vrea să facă un spital și nu i-a dat avizare de la minister, minister care închide spitalele dar nu dă avizare pentru redeschiderea altora. Toată aparatura este sub supraveghere iar oamenii așteaptă cum aștept și eu să se redeschidă un alt spital în zonă”, a declarat primarul localității Pârscov, Gheorghe Sturzu.
Nici la Pătârlagele, autoritățile nu au reușit redeschiderea unui alt centru medical în locul celui desființat de către stat.
” Sunt în tratative să-i dăm drumul. Abia în ianuarie s-a dat desființarea fostului spital. Intenționez să dau drumul altui spital însă deocamdată sunt în tratative. Aparatura o s-o dăm la spitalele care nu sunt desființate. La Nehoiu, în momentul când hotărăsc s-o ia le-o punem la dispoziție, că n-avem ce face cu ea. Aparatura este veche, le-o dăm ca s-o scoată la casare.”, a declarat primarul din Pătârlagele, Ion Gherghiceanu.
Și în timp ce la Pătârlagele și Pârscov, pe fostele spitale e lacătul pus, la Vintilă Vodă funcționează un azil de bătrâni, ocupat în totalitate, de vârstnici din Buzău și din alte județe. Oamenii berneficiază aici de mâncare și cazare bune însă autoritățile și localnicii spun că tot mai bine era când în zonă era funcțional spitalul. Acum, dacă pățesc ceva, oamenii trebuie să ajungă la spitalul din Buzău, ceea ce înseamnă mai mult timp irosit dar și bani cheltuiți.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.