GALERIE FOTO:La un pas de tragedie. Evacuații din strada Victoriei, cât pe ce să fie luați de ape, noaptea trecută

0


O adevărată tragedie, care ar fi putut curma viețile unor oameni între care și copii și care ar fi putut costa scump autoritățile locale, a fost pe punctul de a se înregistra azi-noapte, la ieșirea din municipiul Buzău, în spatele Balastierei de la Vadu Pașii.

În urma ploii puternice care s-a abătut azi noapte asupra orașului, zona din apropierea râului Buzău unde familiile evacuate din imobilul situat pe strada Victoriei și-au construit o colibă în care trăiesc de mai bine de aproape true luni a fost inundată.

Totul s-a întâmplat aproape de miezul nopții când oamenii dormeau în corturile acoperite cu pături, cartoane, ziare și cuverturi. În doar câteva minute de ploaie puternică, familiile respective s-au trezit cu apa de-un metru în locuințele improvizate, cu hainele și păturile plutind, cu actele luate de apă și cu copiii speriați de moarte.

Pentru că ploaia nu dădea semen să se potolească iar apa creștea văzând cu ochii, oamenii au sunat la 112 și au cerut ajutorul autorităților.

”Avem aproape trei luni de când stăm aici.  A venit apa pe la 12 fără cinci, am sunat la ISU și pompierii au venit imediat. Era apa până la genunchi, abia am reușit să ieșim cu câteva lucruri, o geantă cu acte, copiii s-au speriat îngrozitor, dormeam când a venit apa. Ne-a distrus lucrurile, îmbrăcămintea la copii, plăpumile. Nu știam ce să facem mai întâi, ne-am luat actele, câteva haine, copiii și am ieșit afară. Am dormit în mașina pompierilor, mai înghesuiți dar măcar am fost în siguranță. Ne-au ajutat foarte mult, ne-au dat apă, pături, ceai la copii, acum așteptăm să vedem ce face domnul prefect, că promisiuni avem de 2 luni și jumătate. Stăm aici în corturile astea 24 de oameni dintre care 14 sunt copii. Azi le-am dat de mâncare parizer cu pâine”, a declarat astăzi Marian Nica, capul uneia dintre cele patru familii evacuate de pe Victoriei.

Oamenii sunt conștienți că au fost la un pas de moarte, după ce zona pe care își amenajaseră corturile, a fost inundată în doar câteva zeci de minute: ”Dormeam când a venit apa mare în cort. Era până la genunchi iar copiii s-au speriat tare. Ne-am luat care ce am putut, am ieșit afară și am sunat la pompieri. Autoritățile ne tot spun să dăm semnătură să ne ia copiii să fie în siguranță, însă ce facem cu bărbații noștri? Ei unde să se mute? Că-i ia Poliția la întrebări și-i ridică”, a povestit, astăzi, încă speriată una dintre femeile care trăiesc din luna martie pe prundul Buzăului.

Acum, oamenii așteaptă soluții din partea autorităților care din luna martie le promit că îi vor muta în niște module de locuit, în care să poată trăi cât de cât normal.

”Ei inițial au stat pe strada Victoriei, de acolo au fost evacuați în martie, pentru o sumă datorată pentru chirie. Azi noapte, la ora 23.00, când am fost anunțat, am luat legătura cu cei de la ISU care s-au deplasat acolo, și au pus la dispoziție un camion unde au înnoptat. Am luat legătura de aseară cu autoritatea locală, cu viceprimarul Marcel Ciolacu, și așteptăm încă identificarea unei soluții. Luăm în calcul inclusiv găsirea unei locuințe cu chirie într-o localitate apropiată”, a declarat astăzi prefectul județului Buzău, Paul Beganu.

La rândul lor, pompierii susțin că vor menține în zonă camionul în care azi noapte au dormit cei 24 de oameni, atâta timp cât va fi nevoie, până când autoritățile locale vor găsi o soluție.

”În jurul orei 23.10-23.15, am primit un apel  la 112 în care se specifica faptul că 24 de persoane între care și copii sunt în pericol, în apropiere de râul Buzău. Imediat am trimis la fața locului o echipă operativă dotată cu un camion cu mijloace de protecție. Ajunși la fața locului, am constatat că sunt persoane evacuate din Buzău care și-au construit locuințe improvizate ca să-și poată duce traiul de zi cu zi. Partea rea e că aceste locuințe și le-au amenajat într o zonă joasă, inundabilă. Ploaia a încărcat zona cu apă făcînd imposibilă rămânerea lor în zonă. I-am evacuat în incinta camionului, le-am asigurat pături, ceai, apă pînă la găsirea unor soluții de către autoritățile locale. La această oră, așteptăm răspunsul autorităților locale, camionul va rămâne aici câtă vreme va fi nevoie”, a declarat, astăzi, șeful ISU Buzău, colonelul Dănuț Nicolae.

Duminică după-amiază Primăria Buzău a decis ca cele 25 de persoane evacuate în urmă cu aproape trei luni din strada Victoriei să fie mutate provizoriu, în fostul sediu al Poliției Comunitare din strada Colonel Ion Buzoianu.

 

Cristina DINULESCU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.