Liberalii buzoieni solicită Prefecturii să anuleze hotărârea de consiliu local prin care au fost majorate impozitele pe care buzoienii trebuie să le plătească pentru clădiri și terenuri pe motiv că ar fi ilegală. Senatorul Vlad Pufu a explicat, miercuri, într-o conferință de presă, că proiectul aprobat în luna decembrie de CLM nu ar fi beneficiat de o dezbatere publică reală și că ar fi ilegal tocmai pentru că buzoienilor nu li s-ar fi prezentat, în mod transparent, sumele cu care urmau să le fi majorate impozitele iar aceștia s-au trezit în fața faptului împlinit.

„La sfârșitul lunii decembrie cu acea hotărâre prin care se majorează impozitele pentru persoanele fizice începând cu anul 2021 fiecare dintre dumneavoastră, buzoienii în general, constată în aceste zile cam ce înseamnă această hotărâre. Cât de mult s-au schimbat cotele de impozitare și cum și cum copleșesc ele bugetul familial în fiecare lună de acum încolo. Eu o să vă prezint,  din punctul meu de vedere, cât de viciată și nelegală a fost această hotărâre. Domnul primar Toma a și spus că a pus-o în dezbatere dar a pus-o în dezbatere așa cum știe dânsul. Adică dumnealui înțelege dezbaterea doar că ne informează despre ceea ce a făcut sau ce urmează să facă, fără să existe în niciun caz o discuție din care să reiasă un mănunchi de idei pe care să le pună ulterior în practică”, a spus senatorul liberal Vlad Pufu.

Pufu a prezentat și o serie de nereguli prezente în referatul proiectului de hotărâre care, în opinia sa, fac din această hotărâre una ilegală.

„Aici este referatul de aprobare a hotărârii. Dacă este referatul de aprobare a hotărârii și dânsul cu mânuța sa spune următorul lucru: propun ca impozitele și taxele locale pentru anul 2021 să fie menținute la nivelul celor din anul 2019, aici bănuiesc că este o greșeală, dar că sunt indexate cu rata inflației de 3,8%. Atât scrie în referatul de aprobare. Este singurul lucru pe care îl scrie iar ulterior ne trimite la anexa numărul 1. Impozitul, taxa pe clădiri pentru anul fiscal 2021 se calculează după cum urmează: pentru clădirile rezidențiale și clădirile anexă aflate în proprietatea persoanelor fizice impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,12 asupra valorii impozabile a clădirii iar pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea și prin aplicarea cotei de 0,6 asupra valorii de impozitare.
Deci este singurul element care ne trimite la faptul că impozitele ce vor urma să vină sunt în unele cazuri triple, în altele, ați văzut, si mărite cu 500%. Ne am trezit astăzi cu ceea ce buzoienii constată când le vine fluturașul sau când merg la Primărie. Acest coeficient de 0,12 ar trebui să ne uităm înapoi în lege și să vedem în hotărârile mai vechi și să constatăm că el a crescut de la 0,08 la 0,12. De fapt aici se ascunde și această mărire”, a mai spus Vlad Pufu.

Senatorul liberal a venit și cu o serie de exemple pe care le-a solicitat buzoienilor iar aceștia i-au prezentat diferențele pe care trebuie să le achite suplimentar față de anul trecut.

„ La un apartament de două camere anul trecut a fost achitat un impozit de 93 de lei, anul acesta 151 de lei, un apartament cu trei camere anul trecut 163 de lei iar anul acesta 254 de lei. O doamnă mi-a spus că a achitat pentru apartamentul din Micro 14 un impozit anul trecut de 80 de lei iar anul acesta 130. Mergem și la nerezidențiale pentru că aici este drama totală pentru un om care a început sau și-a închiriat propriul apartament unui business și a fost corect și cinstit ca din cei 30 sau 100 de metri pătrați cât are în funcție garsonieră sau apartament cu trei camere să îl declare pe tot ca sediu de firmă. Aici este o tragedie măreață, avem exemple cum sunt cei care au o hală mică undeva pe persoană fizică impozitul a crescut de trei ori adică anul trecut au plătit 3 milioane anul acesta 9 milioane. Sunt cazuri în care firme de reparații telefonie mobilă sau, eu știu, o mică frizerie sau oameni care în principiu doresc să facă câte ceva și nu stau degeaba. Aceștia sunt cei mai afectați. Acești întreprinzători mici sunt cei mai afectați”, a precizat Pufu.

Liberalul a solicitat Prefecturii să verifice legalitatea hotărârii și în cazul în care aceasta nu va fi revocată, se va adresa instanței de Contencios Administrativ, spunând că trebuie neapărat ca aceasta să fie modificată și buzoienii să nu mai fie nevoiti să scoată mai mulți bani din buzunare mai ales în actuala situație când mulți au rămas fără locuri de muncă.

„Chestiunea asta nu o putem lăsa să se întâmple și să rămână așa. Din mai multe considerente, pentru că eu am demonstrat aici că este total nelegală și drept urmare este nelegală și pentru faptul că nu au fost informați buzoienii așa cum scrie la lege, nu a fost acea dezbatere reală care se cere în cazul acestor hotărâri, dar și pe de altă parte a avut vicii ascunse de procedură. Drept urmare eu voi solicita public Instituției Prefectului din județul Buzău să exercite controlul de legalitate asupra acestei hotărâri, să constate ceea ce  am constatat și noi aici, faptul că este nelegală, și să ceară revocarea hotărârii. Dacă această hotărâre nu va fi revocată bineînțeles că există calea instanței în Contencios Administrativ și este clar că de această hotărâre trebuie să scăpăm. Totodată, domnul Toma poate avea o altă abordare, o altă posibilitate, să se mai gândească eventual să ajusteze cotele procentuale ale acestor coeficienți, să vadă unde se mai pot scădea aceste impozite, să o pună în dezbatere publică adevărată să înțeleagă ce înseamnă democrația locală, pentru că democrație locală înseamnă o consultare publică și să nu se mai comporte atât de autoritar nici în consiliul local, pe de o parte, și nici în nici cu buzoienii pe de altă parte pentru că până la până la urmă dânsul le-a lezat interesele”, a explicat senatorul liberal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.