Un militar buzoian se află pe lista cu 112 cadre militare trimise în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru diverse infracţiuni de corupţie comise anul trecut, cu ocazia unui concurs de admitere la şcolile militare din Breaza şi Piteşti.

Locotenent-colonelul Gabi Costel Drăgoescu este acuzat de procurori de fals intelectual, instigare la uz de fals, instigare la infracţiunea de abuz în serviciu şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Militarul buzoian alături de ceilalți inculpați este acuzat că ar fi intervenit pe lângă comandantul Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” de la Piteşti pentru a obţine de la acesta întrebările şi răspunsurile unui test grilă care ar fi trebuit să fie susținut de candidații care își doreau o carieră militară.

Conform procurorilor DNA, buzoianul Gabi Drăgoescu, şef de serviciu la Divizia 2 Infanterie Getica Buzău, i-ar fi cerut comandantului unității militare de la Piteşti, Diaconu Valerică, ca răspunsurile la testul de limba engleza să fie comunicate înaintea susținerii probei de examen unora dintre candidații susținuți de buzoian. Potrivit procurorilor, comandantul unităţii militare din Piteşti ar fi  întocmit o listă cu 50 de candidaţi susținuți de diverse cadre militare cărora li s-a distribuit grila solicitată în noaptea dinaintea susținerii probei prin SMS.

Scandalul a luat amploare din cauza refuzului președintelui comisiei de examinare care nu a fost de acord să dezvăluie şi răspunsurile la cea de-a doua probă a testării. Pentru că nu au primit rezolvările şi la cea de-a doua probă, o parte dintre candidații protejați au picat examenul de admitere iar cei care au intervenit pentru a-i sprijini, respectiv militarii trimişi acum în judecată,  au început să amenințe conducerea  Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” de la Piteşti.

Între cei 112 inculpaţi în acest dosar se află doi generali, 24 de ofiţeri, 15 subofiţeri şi maiştri militari şi 71 de caporali, candidaţi la selecţiile şi concursurile organizate în cadrul Ministerului Apărării Naţionale în unităţile din Breaza şi Piteşti.

Ciprian STERIAN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.