În ultimul an, buzoienii au devenit mai responsabili în ceea ce privește aruncarea gunoiului în locuri nepermise. O spune conducerea Gărzii de Mediu Buzău care nu a identificat în acest an decât vreo 50 de depozite de deșeuri necontrolate. Conform comisarului-șef al Gărzii de Mediu Buzău, Carmen Ichim, situația la nivelul județului Buzău stă mult mai bine comparativ cu anii anteriori.
„Pe parcursul anului în curs s-a constatat un număr de 50-60 de depozite care există din cauza nefuncționării acelor stații de transfer, a distanțelor mari dintre localitățile respective și municipiul Buzău care ar trebui să își transporte singure sau prin serviciul de salubritate deșeurile la rampa de depozitare a deșeurilor menajere și inexistența la acest moment a sistemului de colectare centralizată a deșeurilor reciclabile”, a declarat comisarul-șef al Gărzii de Mediu Buzău, Carmen Ichim.
Depozitele necontrolate de deșeuri apar în general în zonele mai depărtate de municipiul Buzău și unde serviciul de salubritate nu funcționează atât de bine. Printre localitățile care se confruntă cu astfel de probleme se numără comunele Lopătari, Gura Teghii, Cătina. Scorțoasa, Ghergheasa, Cilibia în timp ce localități ca Pietroasele, Mărăcineni, Vadu Pașii sau chiar Săpoca stau mult mai bine decât în anii anteriori.
De asemenea, conducerea Gărzii de Mediu Buzău admite că poate și îngăduința menifestată de comisarii buzoieni ai Gărzii de Mediu față de agenții economici din mediul rural a dus la apariția acestor minidepozite de gunoi.
„Poate nu am fost destul de drastici cu agenții economici care desfășoară activități de comercializare a produselor alimentare sau baruri în zona rurală și poate din această cauză apar și aceste mici depozite”, a precizat Carmen Ichim.
O altă problemă ce ridică serioase semne de întrebare este aceea a colectării deșeurilor reciclabile. Cu toate că majoritatea administrațiilor locale au hotărări de consiliu local prin care se înființează serviciu de salubrizare propriu sau conntractat unor agenți economici specializați, la nivelul localităților din județul Buzău nu se colectează deșeuri reciclabile. Asta în ciuda faptului că, de la jumătatea anului trecut, autoritățile locale au obligația ca 15 la sută din cantitatea de deșeuri menajere colectate, să fie deșeuri reciclabile, în caz contrar trebuind să plătească o taxă de 100 de lei pe tona de deșeuri la Administrația Fondului de Mediu. Problema cea mare este că acest lucru trebuie realizat obligatoriu până în anul 2013 sau, în caz contrar, România va intra în procedura de infrigement.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.