Buzoienii cărora le expiră în această lună cărțile de identitate au parte de cozi interminabile la ghișeele Direcției de Evidență a Persoanelor Buzău. Fie că sunt veniți în concediu din străinătate sau că pur și simplu a venit vremea să își schimbe buletinele sute de persoane se înghesuie zilnic la ghișeele Direcției de Evidență a Persoanelor Buzău.
Potrivit șefului Direcției de Evidență a Persoanelor Buzău, Adrian Tănase, în această perioadă a anului, la ghișeele instituției se înregistrează aglomerație urmare a faptului că august este luna concediilor românilor care muncesc în străinătate. Odată ajunși în țară, românii își reînnoiesc actele de identitate, ceea ce la Buzău a generat aglomerație în fiecare zi din luna august.
Dacă în alte luni la ghișeele Direcției de Evidență a Persoanelor Buzău vin circa 100-130 de persoane, în luna august, numărul persoanelor care solicită preschimbarea buletinelor depășește 200. Din această cauză, la ușile instituției din Buzău se formează cozi interminabile iar oamenii sunt nevoiți să aștepte mai multe ore până ajung să intre în biroul unde sunt fotografiați și li se preiau documentele.
Și ca și cum aglomerația nu ar fi suficientă timpul de așteptare pentru eliberarea unei noi cărți de identitate este acum mai mare și din cauza faptului că sistemul informatic la nivel național a fost schimbat recent iar munca în baza de date este mult îngreunată.
„ Legea spune că actul de identitate trebuie eliberat în maxim 30 de zile iar la Buzău am ajuns să le eliberăm cam la trei săptămâni. Chiar și așa este destul de mult dar este o întârziere la nivel național generată de noul sistem informatic”, a declarat șeful Serviciului de Evidență a Persoanelor, Adrian Tănase.
Situația devine mai gravă atunci când oamenii veniți acasă în concediu din străinătate și vor să își schimbe buletinele nu au la dispoziție și un pașaport cu care să iasă din țară. În acest caz ei trebuie să aștepte eliberarea noi cărți de identitate la termen pentru că spre deosebire de Pașapoarte aici nu există taxe de urgență.
O altă situație nu tocmai plăcută apare și atunci când persoana care a solicitat o nouă carte de identitate trebuie să plece din țară cu pașaportul. În acest caz pentru a intra în posesia cărții de identitate trebuie făcută o procură notarială pe numele unor apropiați care ar putea ridica documentul la termenul stabilit și să îl trimit ulterior posesorului. Doar că, și în acest caz apar alte probleme. În lipsa unei cărți de identitate valabile notarii nu pot face procură în baza unui alt act fie el și pașaport. Odată ajunși în această situație singura soluție legală este aceea a atestării unui avocat conform prevederilor legale ale Legii 35/1995.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.