Înscrierile la clasa pregătitoare pentru anul școlar 2013-2014 demarează de marți, 2 aprilie în tot județul Buzău. Clasa zero se va organiza în acest an atât în școli cât și în grădinițe în funcție de spațiul disponibil în fiecare unitate de învățământ însă cu toate acestea clasa zero este prima clasă de învățământ primar și nu vor exista diferențe între clasele organizate în școli și cele din grădinițe.
Înscrierea la clasa pregătitoare se va face în acest an în două etape iar șefii învățământului buzoian dau asigurări că nici un elev nu va rămâne pe dinafară. Mai mult, 2013 este singurul an în care se va mai permite, pe bază de derogare, înscrierea copiilor direct în clasa I fără a mai parcurge clasa pregătitoare.
În clasa pregătitoare se pot înscrie copiii care împlinesc 6 ani până la data de 31 august 2013. Copiii ce vor împlini vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie 31 decembrie 2013 se vor putea înscrie în clasa zero, la cerere și doar dacă primesc permisiunea de a urma cursurile primei clase de învățământ primar în urma unei evaluări psihosomatice. Prin aceeași evaluare trebuie să treacă și copiii care vor împlini 7 ani în perioada 1 septembrie-31 decembrie 2013 dacă părinții intenționează să îi înscrie direct în clasa 1 fără a mai parcurge clasa pregătitoare.
Părinții își pot înscrie copiii la clasa pregătitoare atât la școlile din circumscripție acolo unde au și locuri rezervate cât și la alte unități de învățământ în funcție de locurile rămase neocupate. Locurile se ocupă cu prioritate de elevii ce locuiesc în zona arondată unității de învățământ respective iar dacă solicitările depășesc numărul de locuri, departajarea se face în funcție de o serie de criterii stabilite prin lege dar și de un set de criterii ce poate fi impus de unitatea de învățământ. Astfel prioritatea la înscriere conform legii au copiii cu handicap, orfanii, copiii proveniți din centre de plasament aflați în plasament familial precum și copii care au un frate sau o soră înmatriculat deja în unitatea de învățământ respectivă.
Pe lângă aceste criterii generale școlile pot adopta criterii specifice aplicabile când criteriile generale nu duc la o departajare. Aceste criterii sunt elaborate de unitatea de învățământ și se aplică în baza unor documente justificative. La Buzău astfel de criterii specifice de departajare au fost deja aplicate de Liceul Pedagogic Spiru Haret, Liceul de Artă și școlile generale numărul 1, 11 și 15 din municipiul Buzău acolo unde există din experiența anilor anteriori un interes sporit pentru ocuparea unui loc în învățământul primar
Pentru o cât mai bună informare, părinții au la dispoziție site-ul ISJ Buzău de unde pot accesa site-urile tuturor unităților de învățământ. Totodată, începând cu 3 aprilie unitățile de învățământ vor organiza Ziua Porților deschise iar în perioada 1-12 aprilie la sediile grădinițelor vor organizate întâlniri cu părinții pentru ca aceștia să fie informați în legătură cu pașii ce trebuie parcurși pentru înscrierea copiilor în învățământul primar. De asemenea, tot din dat de 1 aprilie, la Buzău, va fi disponibil între orele 8.00-16.00 numărul de telefon gratuit 0800.816.238 unde părinții pot obține detalii cu privire la înscrierea copiilor în clasa zero.
Prima etapă de înscrieri este programată între 2- 22 aprilie, perioadă în care părinții își pot înscrie copiii fie direct la școlile la care doresc fie on-line. Actele necesare pentru înscrierea unui copil în clasa pregătitoare sunt: cerere tip, copie și original după actul de identitate al părintelui, certificatul de naștere al copilului și, după caz, documentul care atestă dezvoltarea psihosomatica și alte documente pentru situația în care se pune problema departajării pe bază de criterii specifice.
Evaluarea psihosomatică a elevilor care nu au împlinit vârsta necesară înscrierii în clasa pregătitoare până la 31 august se poate face in perioada 2-19 aprilie la centrele de evaluare din Buzău, Râmnicu Sărat sau Pătârlagele.
Cererile de înscriere se depun în perioada 2-22 aprilie atât la școli cât și online. În dat de 23 aprilie se vor soluționa cererile din circumscripția unităților de învățământ iar în perioada 24-26 aprilie se vor analiza cererile copiilor care provin din altă circumscripție. Pe data de 28 aprilie se vor soluționa cererile elevilor care au solicitat înscrierea în alte școli decât cele de circumscripții urmând ca după această etapă să fie repartizați copiii care nu au putut fi înscriși în alte școli decât cele de circumscripție si care vor fi repartizați pe locurile rezervate la școlile de care aparțin.
Afișarea listelor după prima etapă de înscrieri precum și lista cu copiii care nu au prins un loc la școlile pentru care au optat va fi făcută în data de 29 aprilie urmând ca cea de-a doua etapă de înscrieri să se facă în perioada 8-17 mai pe locurile rămase vacante în toate unitățile de învățământ în ordinea preferințelor din cererea de înscriere.
Ciprian STERIAN