Gunoi1
Master planul de gestionare a deșeurilor din întreg județul proiect aflat în chinurile facerii din anul 2008 este deja istorie. Reprezentanții Consiliului Județean au admis, miercuri, că realizarea proiectului care ar fi adus la Buzău mai bine de 37 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, are mari șanse să nu mai fie realizat din pricina retragerii tot mai multor unități administrativ teritoriale. Doar, miercuri, din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Eco Buzău 2009” s-au retras municipiile Buzău și Râmnicu Sărat, orașul Nehoiu și comuna Gălbinași. Din această cauză proiectul finanțat în cea mai mare parte din fonduri structurale s-a năruit.
Reprezentantul municipiului Buzău, Constantin Boșcodeală, a explicat pentru Observatorul Buzoian motivele retragerii administrației teritoriale din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Eco Buzău 2009”: „Noi ca si municipiu ne-am retras pentru că dacă s-ar fi făcut master planul noi ar fi trebuit să cărăm deșeurile la groapa de la Cochirleanca. În plus nu văd de ce am face asta dacă firma de salubritate are o groapă ecologică la Gălbinași, iar stația de sortarea a fost făcută tot de firma de salubritate fără a se percepe nici un leu”.
Tot costurile ridicate care ar fi trebuit plătite par a sta și la baza celorlalte retrageri din asociație, unitățile administrativ teritoriale preferând se pare varianta înființării unor servicii de salubritate proprii în dauna unui serviciu integrat pentru întreg județul.
Comuna Gălbinași de exemplu are pe raza sa o groapă de gunoi ecologică pe care o poate folosi în contul unor compensări de care beneficiază.
„Eu am la Gălbinași o groapă de gunoi ecologică a firmei RER Ecologic Service unde pot căra gunoiul pe o distanță mai scurtă decât până la Cochirleanca. În plus Gălbinașiul beneficiază și de anumite compensări în contul unor taxe pe care administrația locală ar trebui să le încaseze de la firma care operează groapa de gunoi”, a declarat primarul Dumitru Dragomir.
Așa se face că, proiectul demarat în anul 2008 pe vremea fostului președinte de Consiliu Județean, Victor Mocanu este , mai mult ca sigur, pierdut și totodată și finanțarea din fonduri structurale de peste 37 de milioane de euro. De altfel, proiectul a întâmpinat de la lansare tot felul de piedici care au avut la baza diverse interese personale, politice sau de afaceri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.