AccidentTuzla-6

Comemorare dublă pentru militarii Școlii de Aplicație pentru Aviație „Aurel Vlaicu” de la Boboc. Vineri, se împlinesc 3 ani de la tragedia aviatică de la Tuzla când un avion de tip AN2 cu 14 persoane la bord s-a prăbușit, 12 persoane în frunte cu comandantul școlii pierzându-și atunci viața. În aceiași zi, dar doi ani mai târziu, un elicopter de tip IAR 316 s-a prăbușit într-un lan de porumb din județul Buzău patru piloți pierzându-și viața.
În 5 iulie 2010, un avion de tip AN2 care aparținea Școlii de Aplicație pentru Forțele Aeriene „Aurel Vlaicu” din Boboc și făcea un zbor de antrenament pentru parașutiști militari a avut probleme la decolare și s-a prăbușit, 12 persoane din cele 14 aflate la bord pierzându-și viața. Dintre aceștia, patru militari făceau parte din Forțele Aeriene Române și opt din Forțele Navale Române.

Nicolae JIANU
Nicolae JIANU

Între cei care au murit se numără comandantul Școlii de Aplicație pentru Forțele Aeriene „Aurel Vlaicu”, comandorul Nicolae Jianu, lt-comandorul Cătălin Vicențiu Antoche și cpt. Lavinia Guiță, ambii de la aceeași școală, lt. Liviu Antim, patru maiștri militari, trei fruntași și un soldat. În urma accidentului a scăpat cu viață unul din piloții avionului, cpt. Daniel Bălșanu de la Școala de Aplicație pentru Forțele Aeriene „Aurel Vlaicu”, iar celălalt, maistrul militar cl IV Marius Nazare.
Ancheta în cazul catastrofei aviatice de la Tuzla a scos la iveală faptul că prăbuşirea avionului militar de tipul AN2 în 5 iulie pe Aerodromul Tuzla s-a produs din cauza ruperii levierului de comandă, iar propagarea fisurilor ar fi putut fi generată de suprasolicitarea lanţului longitudinal ca urmare a încărcăturii apropiate de masa maximă admisă.
elicopter prabusit-5
Doi ani mai târziu, la data de 5 iulie 2012, trei militari angajaţi ai Bazei Aeriene de la Boboc şi un student al aceleiaşi unităţi și-au pierdut viața după ce un elicopter de tip IAR 316 s-a prăbușit într-un lan de porumb. Este vorba despre căpitan-comandor Mitică Docuz, maistru militar Cătălin Topoliceanu, maistru militar Viorel Cojocaru și studentul Ștefan Coropețchi.

Piloti elicopter
Elicopterul, care efectua un zbor de antrenament a pierdut legătura radio cu baza în jurul orei 12.00 şi s-a prăbuşit la scurt timp după aceasta, în zona localităţii Poşta Câlnău, la 5 km de bază. Pentru găsirea epavei, forțele de intervenție au căutat vreme de aproape 2 ore.
Drept urmare, vineri dimineață, militarii Școlii de Aplicație pentru Forțele Aeriene „Aurel Vlaicu” de la Boboc vor marca cea mai neagră zi din istoria aviației printr-un ceremonial militar și religios ce va avea loc în incinta unității. Concomitent, în localitatea Tuzla, acolo unde a avut loc accidentul aviatic, autoritățile vor organiza un ceremonial la care va participa ministrul Apărării, Mircea Dușa. De la ora 14.00, pe DN 2 E85 în apropiere de locul în care s-a prăbușit elicopterul IAR 316 va fi dezvelit un monument în memoria celor 4 militari ai Școlii de Aplicație de la Boboc la care va lua parte și ministrul Apărării, Mircea Dușa.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.